r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Torcik, koktail i kotleciki – co można zrobić z produktów mlecznych?

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 24.11.2019r.

Mleko i produkty mleczne to idealne źródło wielu witamin i minerałów m. in. łatwo przyswajalnego wapnia, białka oraz witaminy D. By uzupełnić niedobory tych składników nie musimy pić czystego mleka, możemy przygotować smaczne potrawy z dodatkiem produktów mlecznych. Oto kilka propozycji, które skuszą każdego, nie tylko smakosza mleka!

Tort brzoskwiniowy z jogurtem

r e k l a m a

Składniki potrzebne do przygotowania tortu brzoskwiniowego z jogurtem

Składniki na spód
  • 240 g rurek waflowych albo biszkoptów
  • 50 g miękkiego masła
Składniki na krem
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 350 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 300 g naturalnego jogurtu
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na wykończenie
  • rurki waflowe albo biszkopty
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
Do ozdoby
  • gwiazdki cukrowe
  • perłowy barwnik spożywczy

Jak przygotować tort?

r e k l a m a

Rurki waflowe drobno pokruszyć, dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie odsączyć, jedną połówkę odłożyć, a pozostałe pokroić w kostkę. Śmietankę ubić z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Jogurt przełożyć do miski, dodać chłodną galaretkę, zmiksować. Jeśli masa jest za rzadka, schłodzić w lodówce przez 5 minut. Do masy dodać połowę ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Dodać pozostałą śmietankę i znów krótko wymieszać mikserem. Około 1/3 kremu wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Na warstwie kremu ułożyć połowę brzoskwiń, a następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe kawałeczki brzoskwiń. Na nie wyłożyć resztę kremu, wyrównać.

Formę wstawić do lodówki na noc. Tort ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanką ubitą z cukrem pudrem i fixem posmarować cienko boki tortu. Dookoła tortu ułożyć ciasno rurki albo biszkopty. Pozostałą śmietanką za pomocą szprycy zrobić ozdobne rozetki. Udekorować kawałkami brzoskwiń, barwnikiem i gwiazdkami.

Tort brzoskwiniowy z jogurtem
  • Tort brzoskwiniowy z jogurtem - propozycja podania

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody