Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Boguszyczanki ożywiają tradycję

Wieś i Rodzina Tradycja
Data publikacji 04.05.2019r.

Tradycja to nie jest coś martwego. Tradycja jest kolorowa, zajmująca i jest w niej życie. A przy tym wszystkim może być interesująca dla młodego pokolenia. Dowodem na to jest żywe muzeum w Boguszycach zorganizowane przez tamtejsze gospodynie.

Kulinarne podróże po Dolnym Śląsku

Wiosenne piątkowe popołudnie. Świetlica w pod-oleśnickich Boguszycach tonie w oparach. Na korytarzu unosi się zapach gotowanego ciasta i twarogu z cebulą. Chwilę później wszystko się wyjaśnia. Boguszyczanki są pierogowymi mistrzyniami. Tak się złożyło, że tego dnia przygotowywały setki pierogów dla młodzieży, która dzień później miała wziąć udział w zawodach na pobliskim basenie. Na stole, przy którym zasiadamy, leży książka kucharska. 

Z naszymi przepisami. „Kulinarne podróże po Dolnym Śląsku”. To jest dowód na to, że działamy. Są tu przepisy kół gospodyń, stowarzyszeń. A pierogi możemy już podać, są jeszcze gorące – wita mnie Jadwiga Bodo.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a