r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jogurt dobry na wszystko, nawet na depresję

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 30.11.2019r.

Zwykły jogurt, taki ze sklepowej półki. Już za chwilę może okazać się, że zastąpi niektóre przeciwdepresanty. Że będzie ratunkiem na spadki nastroju, a może nawet niektóre postacie depresji.

Naukowcom ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Wirginii w Stanach Zjednoczonych udało się ograniczyć objawy depresji u myszy za pomocą probiotycznych bakterii, które znajdują się w jogurtach z dużą zawartością żywych kultur bakterii. Odkryli mechanizm, w którym bakteria oddziałuje na nastrój, tym samym kolejny raz potwierdzając związek mikrobiomu, czyli flory bakteryjnej, której głównym siedliskiem w ciele człowieka są jelita, ze zdrowiem psychicznym.

r e k l a m a

Naukowcy wierzą, że te wyniki dadzą się powtórzyć u ludzi i chcą je potwierdzać w eksperymentach z osobami chorymi na depresję.

Wielką nadzieją tych badań jest to, że nie będzie tu skomplikowanych kombinacji leków i przede wszystkim ich efektów ubocznych. Będziemy działać tylko na mikrobiomie. To byłoby naprawdę magiczne, gdyby po prostu móc zmienić dietę, by poprawić swoje zdrowie psychiczne – wyjaśnia kierujący badaniami dr Alban Gaultier.

Stres uderza w bakterię

r e k l a m a

Depresja to jedno z najczęstszych schorzeń dotykających naszą psychikę. W Stanach Zjednoczonych i na całym świecie nawet 7% ludzi doświadcza ciężkiego epizodu depresyjnego. Dr Alban Gaultier, który pracuje w uniwersyteckim Centrum Gleju i Immunologii Mózgu, przypomina, że to duży problem, a terapie najczęściej obciążone są silnymi skutkami ubocznymi.

Rola mikrobioty jelitowej jest obiektem ogromnego zainteresowania naukowców zajmujących się depresją i innymi zaburzeniami psychicznymi. Wiadomo już, że im dłużej pozostajemy w stresie, tym większe jest ryzyko, że pojawią się zaburzenia nastroju. Teraz naukowcy chcą sprawdzić, jaką rolę odgrywają w tym bakterie jelitowe. Eksperyment na myszach właściwie daje jednoznaczną odpowiedź. Kiedy przyjrzano się składowi flory bakteryjnej u myszy przed podaniem i po poddaniu jej stresowi, okazało się, że największą zmianą był ubytek bakterii Lactobacillus. Kolejnym obserwowanym u zwierząt objawem był spadek nastroju i objawy depresji. Kiedy podano myszom w pożywieniu kultury tej bakterii, ich stan psychiczny poprawił się i przypominał ten sprzed poddania stresowi. Pojedynczy szczep bakterii potrafił zatrzymać objawy depresji.

Lactobacillus na straży nastroju

Jak to się mogło stać? Naukowcy odkryli, że Lactobacillus w jelitach wpływa na stężenie we krwi pochodzącego z przemian metabolicznych związku chemicznego o nazwie kinurenina, którego rolę w napędzaniu objawów depresji odkryto już wcześniej. Odkryty mechanizm był przejrzysty – im bardziej spadała ilość bakterii, tym wyższe stężenia kinureniny obserwowano. W następstwie pojawiały się objawy depresji.

Gaultier jest ostrożny z nazywaniem obserwowanych u myszy zachowań „przypominających depresję” czy „rozpaczliwych zachowań” depresją porównywalną do ludzkiej. Myszy nie mogą przecież komunikować swoich stanów. Ale te objawy zostały szeroko zaakceptowane jako najlepszy dostępny model do interpretowania faktów związanych z depresją u ludzi. Dr Alban Gaultier planuje, bazując na tych wynikach, przebadać efekt Lactobacillusa na pacjentach ze stwardnieniem rozsianym, w której to grupie depresja występuje szczególnie często. Naukowcy przestrzegają też, że choć jogurt wydaje się tak obiecujący w leczeniu zaburzeń nastroju różnego typu, chorzy nie powinni absolutnie rezygnować z przepisanych wcześniej terapii lekowych. Ale już teraz mogą je uzupełniać o szklankę fermentowanego napoju.

Kefir na obniżenie ciśnienia krwi

Bakterie biorące udział w fermentacji mleka mogą nie tylko wpływać na nastrój, ale i ciśnienie krwi. Z badań opublikowanych w 2018 roku podczas konferencji Experimental Biology wynika, że kefir może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie tętnicze poprzez wspieranie komunikacji między jelitami a mózgiem.

Wcześniejsze badania wskazywały już na to, że u niektórych osób z zakłóconą równowagą w mikrobiocie jelitowej mamy do czynienia z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Teraz okazało się, że probiotyki, czyli preparaty wspierające jelita, mogą ciśnienie obniżać, ale mechanizm tego zjawiska wciąż nie jest znany. Eksperymenty zostały, co prawda przeprowadzone na szczurach. Eksperymentowi poddano trzy grupy szczurów. W jednej szczurom z nadciśnieniem podawano kefir, w drugiej – nie podawano. W trzeciej znajdowały się szczury z prawidłowym ciśnieniem. Po dziewięciu tygodniach podawania kefiru u szczurów zaobserwowano niższy poziom endotoksyn – substancji toksycznych związanych z procesami rozkładu w komórkach, niższe ciśnienie oraz lepszą przepuszczalność śluzówki jelit. Lepszą, to znaczy, że jelita przepuszczały pożądane dla zdrowia substancje i jednocześnie działały jak bariera dla szkodliwych drobnoustrojów.

Co więcej, suplementacja kefirem sprawiła, że na stałym poziomie utrzymywała się równowaga czterech różnych bakterii jelitowych i jednocześnie enzymu w mózgu, który jest kluczowy dla prawidłowej pracy układu nerwowego. To dowód na to, że układ pokarmowy współpracuje z nerwowym w obniżaniu ciśnienia.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Photogenica

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody