Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Krem migdałowy - pyszny deser na zimowe popołudnie

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 09.02.2019r.

Składniki dla 4 osób: 125 ml mleka, 70 g marcepanu, 1 łyżka cukru, 2 listki żelatyny, 2 łyżeczki likieru migdałowego, 200 ml śmietany, maliny, mięta, syrop owocowy.

Wykonanie:

r e k l a m a

Żelatynę rozmiękczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować z pokruszonym marcepanem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszając, rozpuścić w ciepłym mleku.

Krem odstawić i od czasu do czasu przemieszać. Gdy masa wystygnie, dodać likier i ubitą na sztywno śmietanę. Odstawić na noc do lodówki.

Schłodzony krem podawać polany owocowym syropem i udekorowany malinami i miętą.




Pomysł i wykonanie: B.K., zdjęcia: W.H.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a