r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na gulasz karelski

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 08.02.2020r.

Gulasz karelski, inaczej nazywany karjalanpaisti lub karelskim kociołkiem, to narodowe danie Finów. W oryginalnym wydaniu powinno być przyrządzone z mięsa łosia lub renifera, my jednak przedstawiamy jego odpowiednik z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowiny. Jak przyrządzić karelski kociołek?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na gulasz:

  • 500 g mięsa (mięso wołowe i wieprzowe w równych częściach),
  • 1–1,5 łyżeczki soli,
  • kilka ziaren białego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 1–2 marchewki,
  • 1 liść laurowy,
  • woda.

Jak przygotować gulasz karelski?

Mięso pokroić na małe kostki, cebulę i marchew na dość duże kawałki. Włożyć wszystkie składniki do garnka i zalać wodą, tak aby jedna trzecia do dwóch trzecich mięsa były zakryte wodą.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 225°C, tak aby będące na powierzchni kawałki mięsa zrumieniły się (około 30 minut). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100–150°C i dusić do miękkości 2–3 godziny.

Można również zostawić mięso w piekarniku na słabym ogniu na całą noc. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub purée oraz z musem borówkowym.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody