Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na szybki obiad: Łosoś z pomarańczami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 25.11.2017r.

Składniki: 450 g filetu z łososia, 1/2 pomarańczy, 1 ugotowany brokuł, płatki migdałów (uprażone na patelni). Składniki na marynatę: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, sok z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1 łyżka oliwy.

r e k l a m a



Wykonanie:
Łososia opłukać. Jeśli jest ze skórą – delikatnie ściągnąć ją nożem. Każdy płat ryby podzielić na  mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Sok z pomarańczy wymieszać  z syropem klonowym i oliwą. Polać nim rybę, a następnie obtoczyć ją w marynacie i odłożyć na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. Na plastrach łososia ułożyć połówki plasterków pomarańczy. Piec przez ok. 20 min. Upieczoną rybę posypać płatkami migdałów. Podawać z różyczkami brokuła.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a