Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Pstrąg łososiowy z puree z batatów I z pistacjami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 11.02.2018r.

Składniki: 2 filety pstrąga łososiowego, 1 cytryna, 2 garstki pistacji, masło klarowane, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, rozmaryn.

Składniki na puree: 1 batat, 1 cebula, 2 łyżki masła klarowanego, sól, pieprz.

r e k l a m a






Wykonanie: Batata obrać, pokroić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Piec ok. 30 minut (można równocześnie z rybą). Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, aż ładnie się zrumieni. Do cebuli dodać upieczonego batata, sól, pieprz i wszystko utrzeć blenderem. Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć skrawki masła, skropić sokiem z cytryny. Piec 25-30 minut w temp. 180°C. Pistacje obrać, posiekać, chwilę podprażyć na suchej patelni. Upieczoną rybę podać z puree z batata i posypać pistacjami. Podawać z cytryną.




Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a