Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Smorodinówka

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 08.07.2018r.

Składniki: 1,5 kg czarnej porzeczki, 30 dag cukru, 1 litr wódki, 0,5 l spirytusu.

Wykonanie

Owoce umyć, przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Zamknąć, postawić w nasłonecznionym miejscu na 4 tygodnie, codziennie mieszając owoce. Po tym czasie odlać sok, wymieszać go ze spirytusem, odstawić do lodówki.

r e k l a m a



Owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie zlać sok z wódką i wymieszać z sokiem wymieszanym ze spirytusem. Przelać przez gazę, odstawić w zacienione miejsce.

Nalewka jest najlepsza po przeleżakowaniu co najmniej przez 4 miesiące.




Przepisy i zdjęcia -  Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a