r e k l a m a

Partner serwisu

Zdrowsze nerki? Zacznij od diety!

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 06.08.2018r.

Nerki to ważny organ. Potrafią długo funkcjonować mimo uszkodzeń.  Uszkodzony miąższ już się nie regeneruje. Ale zdrowa tkanka nerek, nawet jeśli jest jej mniej niż chorej,  potrafi przejmować funkcje i oczyszczać krew z substancji toksycznych i niepotrzebnych organizmowi.

r e k l a m a

U części z nas dzieje się tak czasem z powodu zatrucia  albo przedłużonej niedrożności dróg moczowych, chociażby wywołanej powiększoną prostatą, kamieniami w nerkach albo też pewnymi nowotworami. Czasem niewydolność nerek pojawia się jako rezultat cukrzycy typu 1 lub 2, nadciśnienia tętniczego albo też nawracających infekcji nerek. Bywa, że na nerkach rozwijają się torbiele – to tzw. wielotorbielowate zwyrodnienie nerek. Nerki trwale uszkodzić mogą też zapalenia kłębuszków – tych partii nerek, których zadaniem jest filtrowanie.

Po pierwsze niski fosfor!

W każdej z tych sytuacji konieczne jest pozostawanie do końca życia na lekach, ale też stosowanie odpowiedniej diety. Powinniśmy przede wszystkim unikać fosforu. Dlaczego? Fosfor i wapń są bardzo cennymi pierwiastkami –pomagają budować mocne kości. A nerki wśród kilku zadań mają też i usuwanie nadmiaru fosforu z organizmu. Jeśli są uszkodzone, we krwi będzie za dużo fosforu. A za dużo tego pierwiastka to też niedobrze. Wyższe poziomy fosforu, to – paradoksalnie – ryzyko chorób kości i chorób serca.

Nasze zapotrzebowanie na fosfor różni się. Dla dorosłego z niewydolnością nerek granicą dziennego spożycia jest 1000 miligramów (zdrowy człowiek może przyjąć dwa razy tyle tego pierwiastka).

Czy cierpisz na wczesną fazę niewydolności nerek, czy też potrzebujesz już dializ, na pewno potrzeba ci diety ubogiej w fosfor. A to oznacza rezygnację z pewnych surowców i dań na rzecz innych. Pierwszym krokiem jest tu drastyczne ograniczenie dań typu fast food i żywności przetworzonej, ponieważ zawierają one dużo dodatków bogatych w fosfor. A potem? Trzeba zrobić sobie listę i się jej trzymać.

Zaczynamy. Mleko krowie, jogurty, mleczne puddingi, mleko sojowe i wzbogacone mleko ryżowe zamieniamy na niczym niewzbogacane mleko ryżowe.


Nie topiony, lecz szwajcar 

r e k l a m a

Sery topione i posypki serowe, czyli sery wysoko przetworzone, muszą odejść do lamusa w kuchni osób z niewydolnością nerkową. Zastąp je kawałkiem sera Brie (pleśniowego) albo kawałkiem żółtego sera szwajcarskiego.


fot. Unsplash

Odstaw sery bardzo twarde, a także ricottę i twarożki. Zrezygnuj – tak, tak – z kremowych serków z zerową zawartością tłuszczu. Kupuj sery z normalną lub tylko obniżoną jego zawartością.

A może jesteś amatorem lodów czy też produktów z mrożonego jogurtu? Dla twoich nerek będzie lepiej, jeśli zamienisz je na sorbety albo lizaki z mrożonych soków owocowych.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody