Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Zdrowsze nerki? Zacznij od diety!

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 06.08.2018r.

Nerki to ważny organ. Potrafią długo funkcjonować mimo uszkodzeń.  Uszkodzony miąższ już się nie regeneruje. Ale zdrowa tkanka nerek, nawet jeśli jest jej mniej niż chorej,  potrafi przejmować funkcje i oczyszczać krew z substancji toksycznych i niepotrzebnych organizmowi.

U części z nas dzieje się tak czasem z powodu zatrucia  albo przedłużonej niedrożności dróg moczowych, chociażby wywołanej powiększoną prostatą, kamieniami w nerkach albo też pewnymi nowotworami. Czasem niewydolność nerek pojawia się jako rezultat cukrzycy typu 1 lub 2, nadciśnienia tętniczego albo też nawracających infekcji nerek. Bywa, że na nerkach rozwijają się torbiele – to tzw. wielotorbielowate zwyrodnienie nerek. Nerki trwale uszkodzić mogą też zapalenia kłębuszków – tych partii nerek, których zadaniem jest filtrowanie.

r e k l a m a



Po pierwsze niski fosfor!

W każdej z tych sytuacji konieczne jest pozostawanie do końca życia na lekach, ale też stosowanie odpowiedniej diety. Powinniśmy przede wszystkim unikać fosforu. Dlaczego? Fosfor i wapń są bardzo cennymi pierwiastkami –pomagają budować mocne kości. A nerki wśród kilku zadań mają też i usuwanie nadmiaru fosforu z organizmu. Jeśli są uszkodzone, we krwi będzie za dużo fosforu. A za dużo tego pierwiastka to też niedobrze. Wyższe poziomy fosforu, to – paradoksalnie – ryzyko chorób kości i chorób serca.

Nasze zapotrzebowanie na fosfor różni się. Dla dorosłego z niewydolnością nerek granicą dziennego spożycia jest 1000 miligramów (zdrowy człowiek może przyjąć dwa razy tyle tego pierwiastka).

Czy cierpisz na wczesną fazę niewydolności nerek, czy też potrzebujesz już dializ, na pewno potrzeba ci diety ubogiej w fosfor. A to oznacza rezygnację z pewnych surowców i dań na rzecz innych. Pierwszym krokiem jest tu drastyczne ograniczenie dań typu fast food i żywności przetworzonej, ponieważ zawierają one dużo dodatków bogatych w fosfor. A potem? Trzeba zrobić sobie listę i się jej trzymać.

Zaczynamy. Mleko krowie, jogurty, mleczne puddingi, mleko sojowe i wzbogacone mleko ryżowe zamieniamy na niczym niewzbogacane mleko ryżowe.


Nie topiony, lecz szwajcar 

Sery topione i posypki serowe, czyli sery wysoko przetworzone, muszą odejść do lamusa w kuchni osób z niewydolnością nerkową. Zastąp je kawałkiem sera Brie (pleśniowego) albo kawałkiem żółtego sera szwajcarskiego.


fot. Unsplash

Odstaw sery bardzo twarde, a także ricottę i twarożki. Zrezygnuj – tak, tak – z kremowych serków z zerową zawartością tłuszczu. Kupuj sery z normalną lub tylko obniżoną jego zawartością.

A może jesteś amatorem lodów czy też produktów z mrożonego jogurtu? Dla twoich nerek będzie lepiej, jeśli zamienisz je na sorbety albo lizaki z mrożonych soków owocowych.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a