StoryEditorWiadomości rolnicze

Warto mieć certyfikat

18.03.2020., 13:03h
Pytać o certyfikację gospodarstwa rolnego to tak, jak pytać o jego perspektywy rozwoju w ciągu najbliższych lat i w jakim miejscu będzie za lat 10. Jeszcze wczoraj certyfikat wyróżniał sadowników, dziś jest koniecznością i decyduje o biznesowym być albo nie być producentów owoców i warzyw, ale także plantatorów roślin uprawy polowej.

Oferujesz bezpieczny produkt
Rynek żywności bezwzględnie stawia na jakość produktu rolnego oraz jego bezpieczeństwo, szczególnie w aspekcie pozostałości po środkach ochrony roślin. Przepisy prawne regulujące te wymagania są coraz bardziej restrykcyjne i nie pozostawiają wątpliwości co do tego, że gospodarstwa, które nie nadążają za zmianami, z czasem utracą wartość konkurencyjną na rynku. Kierunek tych zmian jest m.in. efektem rosnącej świadomości konsumentów w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz wiedzy, która przekłada się na ich konkretne oczekiwania i decyzje zakupowe.

Obecnie, częściej niż kilka lat temu, wybór kupujących pada na produkty rolne lub przetwory zaopatrzone w rozpoznawalne znaki jakości. Konsumenci analizują etykiety i nie boją się zapytać o pochodzenie żywności, a nawet zapłacić za nią więcej. Certyfikacja produkcji rolnej jest gwarancją, jakiej wymagają nabywcy oraz przetwórcy zarówno w kraju, jak i za granicą. Za nią bowiem stoją odpowiednie standardy, dzięki którym możliwa jest identyfikacja, a następnie eliminacja zagrożeń dla jakości i bezpieczeństwa produktu na każdym etapie procesu jego wytworzen...

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 02:31