StoryEditorWiadomości rolnicze

Klopsy, gołąbki i gniazda... z ziemniaków

21.10.2020., 13:10h

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA
Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g białej kapusty (ok. 1/2 główki),
  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 1/2 l bulionu,
  • olej do smażenia,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka kaszy manny.

Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wymieszać kapustę, mięso, ryż, cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy na gładką masę. Z gotowej masy formować gołąbki w kształcie kotleta, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony (od razu po obtoczeniu kłaść na patelnię). Zagotować bulion. Obsmażone gołąbki układać w garnku jeden na drugim, delikatnie po łyżce zalać gorącym bulionem i gotować 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 15 minut. Zlać sos, zagęścić go mąką. Gołąbki przechowywać bez sosu.


KLOPSIKI PIECZONE Z SOCZEWICY
Składniki :

  • 1 szklanka soczewicy żółtej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek pora,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki bułki...
Pozostało 60% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 16:56