Jaskra – choroba oczu, której początki często ignorujemy. Jej przyczyny tkwią najczęściej w podwyższonym ciśnieniu wewnątrzgałkowym, które powoli niszczy nerw wzrokowy.
Do końca 2020 roku na świecie będzie 80 mln ludzi, którzy będą z jej powodu powoli tracić wzrok. Obecnie ponad 3 mln ludzi na świecie już nie widzą w wyniku zmian spowodowanych jaskrą. Jaskrę uważa się dziś za wiodącą przyczynę utraty wzroku.
Choroby nie potrafimy leczyć, możemy jedynie spowalniać jej postępowanie. Kluczowe jest wczesne jej wykrycie. Ale naukowcy twierdzą, że możemy zmniejszać ryzyko jej wystąpienia, sterując naszymi nawykami żywieniowymi. Okazuje się, że rozwiązaniem może być dieta uboga w węglowodany.
Badacze przeanalizowali dane dostarczone przez 185 000 pielęgniarek i lekarzy w wieku 40–75 lat, którzy wzięli udział w trzech wielkich badaniach w Stanach Zjednoczonych między 1976 a 2017 rokiem. Na przestrzeni lat badani dostarczali informacje na temat swojej diety i stanu zdrowia. Okazało się, że dieta uboższa w węglowodany, a bogata w tłuszcze i białko roślinne związana była z niższym o 20% ryzykiem wystąpienia jaskry z tzw. szerokim kątem przesą...