StoryEditorWiadomości rolnicze

Dlaczego spada tłuszcz w mleku

07.10.2020., 15:10h
Z takim pytaniem zwrócił się do nas Czytelnik w województwa warmińsko-mazurskiego. Niejednokrotnie, na łamach naszego tygodnika wyjaśnialiśmy przyczyny takiego stanu, niemniej problem wydaje się stale aktualny.

Przyczyny spadku zawartości tłuszczu w mleku mogą być różne. Niska – poniżej 3,3–3,5% – zawartość tłuszczu w mleku może świadczyć o złej fermentacji żwaczowej, w wyniku której w żwaczu powstaje sprzężony kwas linolowy, który wraz z krwiobiegiem dostaje się do komórek gruczołu mlekowego i blokuje w nim syntezę tłuszczu.

Skąd bierze się zatem zaburzona fermentacja w żwaczu? Najczęściej spowodowana jest ona zbyt dużym udziałem pasz treściwych w dawce pokarmowej, który niejednokrotnie prowadzi do subklinicznej kwasicy. Nadmiar skrobi i niedobór włókna to główne przyczyny pojawienia się subklinicznej kwasicy, której sprzyja również słabe buforowanie płynu żwaczowego z powodu zbyt małej ilości śliny. Krowa nie ślini się dostatecznie wtedy, kiedy w dawce pokarmowej jest zbyt mało długich cząsteczek pasz.

A zatem, dla utrzymania prawidłowej zawartości tłuszczu w mleku na poziomie 3,6–3,7% należy zwracać uwagę nie tylko na zawartość skrobi i włókna w paszy, ale także na strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Warto zatem pamiętać, że równie niekorzystne jest nadmierne rozdrobnienie mieszaniny w wozie paszowym jak również niedostate...

Pozostało 23% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 08:59