StoryEditorWiadomości rolnicze

Grzanki z czosnkiem niedźwiedzim, szparagami i szynką parmeńską

05.05.2022., 17:05h

Składniki na grzanki: 1 duża bagietka, kilka plasterków szynki parmeńskiej, 8 pieczarek, sól, pieprz, 250 g szparagów, 4 łyżki masła klarowanego, 2 ząbki czosnku.

Składniki na masło czosnkowe: 3/4 kostki masła, około 20 listków czos­nku niedźwiedziego, 2 ząbki czosnku.

Wykonanie: Czosnek niedźwiedzi posiekać nożem, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło, posiekane listki i przeciśnięty ząbek czosnku utrzeć blenderem. Bagietkę pokroić lekko w poprzek, posmarować masłem, zapiekać 10–15 minut w temperaturze 170°C, aż grzanki staną się chrupkie. W tym czasie pieczarki pokroić na cienkie plasterki i poddusić na 2 łyżkach masła klarowanego. Posypać solą i pieprzem. Od szparagów odłamać zdrewniałe części, a resztę pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę szklić i dodać szparagi. Dusić, aż będą miękkie (około 8 minut), co jakiś czas mieszając. Na gorące nałożyć połówkę plasterka szynki parmeńskiej, pieczarki oraz szparagi i podawać na gorąco.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 23:51