StoryEditorWiadomości rolnicze

Jaki miesiąc, takie koszty

24.02.2020., 11:02h
Koszty brakowania w dużym stopniu zależą od miesiąca laktacji, w którym krowa jest usuwana ze stada.

Najbardziej kosztowne jest brakowanie w okresie wczesnej laktacji, bo związane jest ono najczęściej z chorobą metaboliczną krowy (zaleganie poporodowe, stłuszczenie wątroby, przemieszczenie trawieńca i inne). Choroba oznacza, że wydaliśmy pieniądze na leczenie chorej sztuki. Ponadto, zmniejszenie wydajności mleka związane z chorobą ma miejsce w okresie najwyższej wydajności. W wyniku wczesnego brakowania w oborze pozostaje puste stanowisko. Wcześnie wybrakowana sztuka oznacza utratę laktacji, a więc nie ma przychodu ze sprzedaży mleka. Krowa chora jest najczęściej wychudzona i jej sprzedaż nie przyniesie takiego przychodu jak sprzedaż krowy w końcu laktacji.

Fot. Beata Dąbrowska
Nie należy utrzymywać krów grupy przejściowej z pierwiastkami, nawet gdy otrzymują ten sam TMR, bowiem będą dominowały krowy starsze. W przypadku gdy stół paszowy jest zbyt krótki, pierwiastki są często odganiane lub niedopuszczane do stołu, szczególnie bezpośrednio po podaniu TMR-u

Zdecydowanie bardziej korzystne finansowo jest brakowanie krowy w ostatnich miesiącach laktacji, bo zysk ze sprzedaży mleka może być powiększony o sprzedaż takiej sztuki na mię...

Pozostało 42% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 17:00