StoryEditorWiadomości rolnicze

Krem z pieczonej papryki

01.03.2022., 16:03h

Składniki: 4 czerwone papryki, 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 litr bulionu, 2 łyżki masła klarowanego, 4 łyżki śmietany 18%, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chilli, ziarna dyni, ziarna słonecznika.

Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do dołu. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie obrać ją delikatnie ze skórki. Na patelnię wyłożyć masło klarowane, rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić, często mieszając. Dodać bulion, upieczoną paprykę, przyprawy i gotować 10 minut. Utrzeć blenderem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami i ziarnami dyni i słonecznika.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 20:20