W jednym z artykułów staraliśmy się wyłuskać czynniki, które decydują o największej mrozoodporności i zimotrwałości żyta w stosunku do pozostałych gatunków zbóż ozimych. Zimotrwałość odmian jest w naszej strefie klimatycznej jedną z najważniejszych cech genetycznych roślin ozimych, ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że możemy ją kształtować w dużym stopniu agrotechniką.
Potrzebna chłodna asymilacja
Ostatecznie, to jak duże spadki temperatur wytrzymają rośliny zależy od przebiegu ich prehartowania i hartowania, co ma związek z fizjologią wymarzania roślin. Chociaż przed zimą nie jesteśmy w stanie już nic poprawić w agrotechnice poprawiającej zimotrwałość, to warto poznać optymalne warunki hartowania i wyciągnąć z tego wnioski. Póki co pogoda wydaje się sprzyjająca. Od 29 października br. w większości regionów wystąpiły lekkie przymrozki i to sprzyja prehartowaniu. Na tym etapie przygotowywania się roślin do spoczynku zimowego hamowany jest wzrost wydłużeniowy, co zmniejsza zużycie energii na przyrosty, ale schłodzona asymilacja sprzyjająca zagęszczaniu soków komórkowych trwa.
W etap prehartowania rośliny ...
Praktycznych informacji o zimotrwałości i mrozoodporności odmian roślin ozimych nigdy za wiele. Przed siewami rzepaku i zbóż prezentowaliśmy w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” rankingi zimotrwałości ozimin. W kontekście wytrzymałości roślin na różne zjawiska mrozowe pisaliśmy o znaczeniu terminów i gęstości siewu, jesiennej regulacji rzepaku i nawożeniu dolistnym.