Mocz krów, w czasie 48–72 godzin po pobraniu paszy powinien mieć pH na poziomie od 6,0–6,9. Ważne jest, aby nie patrzeć jednak na wartości średnie, tylko na wartości skrajne. Duże odchylenia w poziomie pH mogą być spowodowane przez selektywne spożywanie paszy lub przez zakwaszenie dawki – pH moczu< 5,8 – co prowadzi do kwasicy. Skutkiem tego jest zmniejszone pobranie paszy oraz osłabienie funkcji układu odpornościowego, podczas gdy stężenie pH < 7,4 zwiększa ryzyko komplikacji poporodowych.
Przy zbyt wysokim stężeniu potasu w dawce pokarmowej dla krów przed wycieleniem zwiększa się ryzyko zaburzeń przemiany materii. Z tego też powodu należy wybierać pasze z niską zawartością potasu, aby możliwie zminimalizować zapotrzebowanie na sole anionowe. Raz w tygodniu warto przeprowadzać badanie pH moczu na kilkunastu krowach, aby skontrolować wielkość deficytu kationowo-anionowego (DCAD).
Mocz krów, w czasie 48–72 godzin po pobraniu paszy powinien mieć pH na poziomie od 6,0–6,9. Ważne jest, aby nie patrzeć jednak na wartości średnie, tylko na wartości skrajne. Duże odchylenia w poziomie pH mogą być spowodowane przez selektywne spożywanie paszy lub przez zakwaszenie dawki – pH moczu< 5,8 – co prowadzi do kwasicy. Skutkiem tego jest zmniejszone pobranie paszy oraz osłabienie funkcji układu odpornościowego, podczas gdy stężenie pH < 7,4 zwiększa ryzyko komplikacji poporodowych.
Mocz krów, w czasie 48–72 godzin po pobraniu paszy powinien mieć pH na poziomie od 6,0–6,9. Ważne jest, aby nie patrzeć jednak na wartości średnie, tylko na wartości skrajne. Duże odchylenia w poziomie pH mogą być spowodowane przez selektywne spożywanie paszy lub przez zakwaszenie dawki – pH moczu< 5,8 – co prowadzi do kwasicy. Skutkiem tego jest zmniejszone pobranie paszy oraz osłabienie funkcji układu odpornościowego, podczas gdy stężenie pH < 7,4 zwiększa ryzyko komplikacji poporodowych.