Miotła zbożowa, owies głuchy,
przytulia czepna, fiołek polny,
rdesty, rumianowate, samosiewy
rzepaku i perz – zagrożenie tymi
chwastami narasta przy udziale zbóż
w zasiewach. Gatunków zachwaszczających
zboża jest znacznie więcej.
Niektóre, jak komosa biała, gorczyca
polna, tasznik, tobołki, są stosunkowo
łatwe do wyeliminowania. Natomiast
przytulia czepna, fiołek polny, rumianowate
i przetaczniki wymagają większej
uwagi i doboru herbicydów z substancjami,
na które są wrażliwe.
Jak wskazują wyniki doświadczeń,
istotną obniżkę plonów w zbożach
powoduje już 20–30 chwastów dwuliściennych
na 1 m2. W przypadku gatunków
silniej konkurujących progi
szkodliwości są jeszcze mniejsze i wynoszą
dla miotły zbożowej około 10 roślin/
m2, owsa głuchego – 4 rośliny/m2,
a przytulii czepnej 2 rośliny/m2.(...)