StoryEditorWiadomości rolnicze

Papryka, truskawka i lepsze przyrosty

03.09.2020., 13:09h
Zwiększenie pobrania paszy przez lochy karmiące jest głównym wyzwaniem producentów trzody chlewnej. Okazuje się, że pobranie paszy przez lochy podczas laktacji można zwiększyć dzięki dodatkom smakowo-zapachowym. W badaniu lochy karmione paszą aromatyzowaną wykazywały wyższe jej pobranie niż lochy z grupy kontrolnej średnio o 24%. Ponadto, stosowanie tych samych dodatków smakowo-zapachowych w paszach dla loch i prosiąt poprawia przyrosty w tuczu.

Zmysł węchu wydaje się być u świń najbardziej rozwiniętym ze wszystkich. Świnie mają też węch dużo bardziej wrażliwy w porównaniu z innymi zwierzętami. Węch i smak dają zwierzętom ważne sygnały na temat jakości paszy i jej wartości odżywczej. Określono co najmniej pięć różnych smaków, które są najbardziej akceptowane przez świnie: słodki, umami, słony, kwaśny i gorzki.

Pachnącej paszy zjedzą więcej
Pięć produktów o zapachu, który ludzie sklasyfikowali jako słodki (olej migdałowy, brzoskwinia, malina, wanilia i truskawka) są dobrze akceptowane przez świnie. Ten pozytywny wpływ aromatów w paszy może być korzystny w chowie wysokoprodukcyjnych loch, ponieważ pomimo wysokiej plenności często wykazują one zmniejszoną zdolność pobierania paszy, co wynika z selekcji genetycznej prowadzonej w celu uzyskania lepszego wykorzystania mieszanki. Stosując aromat stymulujemy organizm lochy do pobierania paszy i poprawy wydajności, a jednocześnie jakości miotu.

Międzynarodowe badania wykazały, że niezależnie od pory roku, dzienne pobranie paszy przez lochy było najwyższe pomiędzy godziną 00:00 a 10:00, a następnie mię...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. maj 2024 18:08