– Do moich zadań należy organizacja pracy na danej zmianie w zakładzie miejskim, w którym wytwarzamy masło, serek wiejski oraz napoje fermentowane. Swój dzień pracy rozpoczynam od sprawdzenia zleceń działu handlu na dany asortyment produkcyjny i po wypisaniu dzienników technologicznych zlecam załodze wykonanie niezbędnych zadań. Do moich zadań należy również sprawdzanie pracowników na danej zmianie. By produkcja odbywała się w sposób ciągły, bez przestojów, kontroluję również ilość niezbędnych dodatków potrzebnych do produkcji. Ostatnim elementem, za który odpowiadam, jest rozliczenie produkcji z danej zmiany – mówi pan Roman.
Zakład miejski OSM w Kole pracuje w systemie 3-zmianowym. Na dwóch pierwszych zmianach pracuje średnio po 50 osób, nieco mniej na trzeciej.
– Jak wspomniałem, w OSM w Kole pracuję od 23 lat, podczas tego okresu widziałem i uczestniczyłem w zmianach, szczególnie tych zwiększających skalę produkcji. Gdy zaczynałem pracę w zakładzie miejskim, przerabialiśmy ok. 200 tys. l mleka na dobę, dziś przekraczamy 1 mln l – zanotowaliśmy więc pięciokrotny wzrost. Mniej więcej 20 lat temu dysponowaliśmy 3 wannami serowarskimi i ...