StoryEditorWiadomości rolnicze

Priorytetem powiększenie chłodni

20.08.2020., 10:08h
Roman Szkudlarek – kierownik zmiany zakładu miejskiego w OSM w Kole pracuje od 23 lat. Stanowisko kierownicze pełni od 18 lat.

– Do moich zadań należy organizacja pracy na danej zmianie w zakładzie miejskim, w którym wytwarzamy masło, serek wiejski oraz napoje fermentowane. Swój dzień pracy rozpoczynam od sprawdzenia zleceń działu handlu na dany asortyment produkcyjny i po wypisaniu dzienników technologicznych zlecam załodze wykonanie niezbędnych zadań. Do moich zadań należy również sprawdzanie pracowników na danej zmianie. By produkcja odbywała się w sposób ciągły, bez przestojów, kontroluję również ilość niezbędnych dodatków potrzebnych do produkcji. Ostatnim elementem, za który odpowiadam, jest rozliczenie produkcji z danej zmiany – mówi pan Roman.

Zakład miejski OSM w Kole pracuje w systemie 3-zmianowym. Na dwóch pierwszych zmianach pracuje średnio po 50 osób, nieco mniej na trzeciej.

– Jak wspomniałem, w OSM w Kole pracuję od 23 lat, podczas tego okresu widziałem i uczestniczyłem w zmianach, szczególnie tych zwiększających skalę produkcji. Gdy zaczynałem pracę w zakładzie miejskim, przerabialiśmy ok. 200 tys. l mleka na dobę, dziś przekraczamy 1 mln l – zanotowaliśmy więc pięciokrotny wzrost. Mniej więcej 20 lat temu dysponowaliśmy 3 wannami serowarskimi i ...

Pozostało 61% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 04:16