ORKISZANKA Z OWOCAMI I SYROPEM DAKTYLOWYM
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki syropu daktylowego,
- owoce:
- jeżyny,
- maliny,
- borówki,
- kiwi.
Wykonanie:
Zagotować szklankę wody, wsypać płatki i gotować
je ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę syropu daktylowego,
dodać cynamon, mleko lub jogurt. Wymieszać. Przełożyć do
dwóch pucharków/miseczek. Na wierzchu ułożyć świeże owoce
i polać syropem daktylowym.
PLACUSZKI TWAROGOWE Z MIODEM I ORZECHAMI
Składniki:
- 250 g białego sera,
- 1 jajko,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 1 cukier wanilinowy,
- masło klarowane lub olej do smażenia;
- do podania:
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkiem, kaszą manną,
cukrem wanilinowym. Ciasto będzie miało dość gęstą
konsysten...