StoryEditorWiadomości rolnicze

Przypomnij sobie smak pasternaku

06.04.2022., 14:04h

To zapomniane warzywo powinno znów zacząć gościć na naszych stołach. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji, Australii i Ameryce Południowej. Było bardzo znane w czasach starożytnych i na tych kontynentach było uprawiane na dużą skalę. Niestety, zostało wyparte przez ziemniaki.

Pasternak, podobnie jak marchew i pietruszka, należy do rodziny baldaszkowatych. Wygląda jak biała marchew i jest bardzo smacznym warzywem korzeniowym. Lubi próchniczne gleby, a szczególnie wysokie plony uzyskuje się na podłożu torfowym z wyrównanym bilansem wodnym. Warunkiem uzyskania dużego plonu korzeni na glebach lekkich jest stanowisko bogate w próchnicę. Nieprzydatne do uprawy są gleby gliniaste i podmokłe.

Zasady uprawy i wymagania glebowo-klimatyczne ma zbliżone do marchwi i pietruszki. Podobnie jak one nie potrzebuje świeżego obornika, toteż uprawia się go w drugim roku po oborniku. Podobne ma również zapotrzebowanie na azot i fosfor, jednak potasu wymaga nieco więcej. Stosując w uprawie nawozy wieloskładnikowe, należy wzbogacić je dodatkowo potasem. Wymaga gleby o pH 6,0–7,0, niezbędne może się więc okazać wapnowanie. Pasternak jest wrażliwy na świeże wapnowanie, w...

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. maj 2024 08:46