ZUPA GRZYBOWA ZAPIEKANA
Składniki:
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 300 g grzybów leśnych,
- świeży tymianek,
- sól,
- pieprz,
- 250 ml mleka,
- 200 ml śmietany 36%,
- 4 jajka,
- ser mozzarella starty na małych oczkach,
- tłuszcz do wysmarowania naczynek.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na maśle klarowanym. Grzyby obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do cebuli i czosnku, chwilę dusić. Mleko połączyć ze śmietanką, jajkami, solą i pieprzem. Dodać grzyby. Naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wlać porcję masy i posypać startym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
ZUPA DYNIOWA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CHLEBEM
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek korzenia imbiru,
- 2 l bulionu,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- 1/2 czerstwego chleba na zakwasie,
- 5 łyżek powideł śliwkowych,
- sól,
- pieprz,
- pestki dyni,
- olej.
Wykonanie: Dynię przekroić na pół, łyżką wydrążyć środek z nasionami. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 180°C (nakłuć i sprawdzić, czy jest miękka). Gdy nieco przestygnie, obrać ze s...