StoryEditorWiadomości rolnicze

Puść wodze fantazji i gotuj jesienne zupy!

14.10.2020., 13:10h

ZUPA GRZYBOWA ZAPIEKANA
Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 300 g grzybów leśnych,
  • świeży tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 250 ml mleka,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 4 jajka,
  • ser mozzarella starty na małych oczkach,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynek.

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na maśle klarowanym. Grzyby obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do cebuli i czosnku, chwilę dusić. Mleko połączyć ze śmietanką, jajkami, solą i pieprzem. Dodać grzyby. Naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wlać porcję masy i posypać startym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

ZUPA DYNIOWA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CHLEBEM
Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 2 l bulionu,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1/2 czerstwego chleba na zakwasie,
  • 5 łyżek powideł śliwkowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • pestki dyni,
  • olej.

Wykonanie: Dynię przekroić na pół, łyżką wydrążyć środek z nasionami. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 180°C (nakłuć i sprawdzić, czy jest miękka). Gdy nieco przestygnie, obrać ze s...

Pozostało 59% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. maj 2024 02:15