PLACUSZKI MACA
Składniki:
- 2 szklanki mąki (może być również bezglutenowa lub orkiszowa),
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- woda.
Wykonanie:
Składniki wymieszać i ugnieść do właściwej konsystencji
(jak na ciasto makaronowe). Wyrobione ciasto podzielić na niewielkie części
i każdą rozwałkować na grubość około 2 mm. Piec na gorącej blasze,
patelni lub w gofrownicy. Macę można podawać z dowolnymi sosami –
słodkimi i słonymi, a także humusem, dżemami czy pastami.
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I SOLĄ GRUBOZIARNISTĄ
Składniki:
- szklanka ciepłej wody,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 450–500 g mąki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- do posypania:
- 1 łyżka gruboziarnistej soli,
- świeży rozmaryn,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Drożdże
utrzeć w ciepłej wodzie,
dodać cukier i trzy łyżki
mąki. Odstawić na 15 minut.
Dodać sól i stopniowo
mąkę, mieszając dłonią.
Ciasto powinno być
elastyczne, ale może lekko
lepić się d...