Rozkład resztek pożniwnych można przyspieszyć i kontrolować ten proces. Zależnie od tego, jaka będzie roślina następcza, jak mocna jest gleba i jakie ma pH, możliwe są trzy warianty. Możemy wspomóc rozkład dawką azotu lub zastosowaniem produktów mikrobiologicznych, lub wapna. Możliwe jest też zastosowanie wapna a potem azotu.
Dożywić bakterie azotem
Dawka azotu na rozdrobnioną
słomę jeszcze przed jej przemieszaniem
z glebą jest potrzebna
bakteriom celuloitycznym. Te
wykorzystują oczywiście azot ze
słomy, a następnie azot mineralny
z gleby. Aby zapobiec właśnie biologicznemu
związaniu azotu glebowego
zaleca się dokarmić bakterie
azotem nawozowym. W przypadku
słomy pszenicznej stosunek
azotu do węgla jest bardzo szeroki
i wynosi jak 1 do 100. Dla porównania,
w słomie kukurydzianej
ten stosunek jest węższy i wynosi
1 do 60. Naukowcy zalecają, aby
dla przyspieszenia rozkładu słomy
i ograniczenia biologicznego wiązania
azotu mineralnego z gleby
zawęzić stosunek N:C do wartości
poniżej 1:30. Zawęzić przez zastosowanie
azotu nawozowego.
To wystarczy, ale optymalnym dla
rozwoju bakterii jest stosunek N:C
jak 1:10.
Jaka j...