warmińsko-mazurskie
Dzieje się tak na skutek braku analizy struktury zadawanej paszy. By to sprawdzić, konieczne jest wykonanie próby TMR-u za pomocą sit pensylwańskich. Tylko takie urządzenie może nam pokazać, czy pasza jest prawidłowo przygotowana i czy posiada odpowiedni skład, który umożliwi prawidłowe funkcjonowanie żwacza.TMR codziennie taki sam
W gospodarstwie Małgorzaty i Janusza Kalinowskich za przygotowanie i mieszanie wozu paszowego odpowiedzialny jest syn Krzysztof. Młody hodowca doskonale wie, że wóz paszowy może być robiony tak samo i wystarczy tylko zmienić czas cięcia i mieszania komponentów, a rezultat pracy będzie zupełnie inny. Takie zmiany w sposobie przygotowania wozu paszowego będą miały wpływ na zmiany wydajności stada.– Zbliża się czas, w którym zaczniemy korzystać z kiszonek przygotowanych w tym roku. Trzeba będzie pobrać nowe próby paszowe i na ich podstawie przygotować nową dawkę pokarmową. U nas podstawą TMR-u jest dobra sianokiszonka, kukurydza skoszona w odpowiedniej fazie i zakiszona z zakiszaczem. Następnie dodajemy soję, rzepak, zboże gniecione gniotownikiem, minerały, witaminy i dobrej jakości słomę – wylicza Krzy...