StoryEditorWiadomości rolnicze

Winorośl wyzwaniem, może warto je podjąć

22.07.2020., 13:07h
Uprawa winorośli w naszym kraju zatacza coraz szersze kręgi. Kilka lat wstecz można było napotkać winnice tylko w cieplejszych rejonach, czyli na południu i południowym zachodzie. Dziś wkraczają również w rejony chłodniejsze dzięki osiągnięciom naukowców, którzy wyhodowali odmiany odporne na spadki temperatur. Większość winnic w Polsce to małe uprawy ok. 30-arowe, ale jest również grupa gospodarstw, gdzie areał sięga kilku i kilkunastu hektarów.

Jest jeszcze trochę czasu, by przemyśleć, czy możemy założyć winnicę, czy warunki glebowe i klimatyczne będą odpowiednie (niektóre odmiany wytrzymują spadki temperatur do -16 st. C, są jednak i takie, które poradzą sobie z temp. -30 st. C). Weźmy pod uwagę, że wiąże się to z inwestycją, która zacznie się zwracać dopiero w trzecim roku. Drugim ważnym problemem będzie właściwe prowadzenie winnicy, w tym nawożenie i cięcie, bez którego nie mamy co liczyć na obfite zbiory.

Kilka słów o budowie
uprawie winorośli, warto poznać zarówno budowę krzewu, wzrost, jak i owocowanie, co warunkuje właściwe prowadzenie plantacji. Winorośl jest wieloletnim pnączem o rocznych przyrostach sięgających nawet kilka metrów. Jej żywotność czasem sięga 100 lat. Ponieważ ma tendencję do dużego przyrastania, które nie sprzyja dobremu owocowaniu i stwarza niepotrzebne zagęszczenie, należy bezwzględnie, odpowiednio ciąć rośliny. Liście 3–5-klapowe, sercowato-okrągłe o piłkowanych brzegach, ułożone są na pędach skrętolegle. Kwiaty, które pojawiają się na przełomie maja i czerwca, są niepozorne, żółtozielone, zebrane w wiechy naprzeciw liści. Kwitnienie trwa około dwóch tygod...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 13:48