StoryEditorWiadomości rolnicze

Zamiast tlenku cynku – mniej białka, więcej higieny i bioasekuracji

19.06.2020., 16:06h
Prace nad redukcją zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej są prowadzone od lat – z różnymi efektami. W najbliższym czasie producenci trzody chlewnej i firmy paszowe będą musieli odpowiedzieć sobie na pytanie, czy można bezpiecznie odsadzać prosięta nie tylko bez antybiotyków, ale także bez wysokich dawek tlenku cynku przy równoczesnym zachowaniu dotychczasowych wyników produkcyjnych w odchowie prosiąt.

Ograniczanie zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej nie jest zadaniem łatwym, zwłaszcza jeśli planowane są kolejne zakazy dotyczące innych stosowanych substancji. Najprawdopodobniej będzie to wiązało się ze zwiększeniem nakładu pracy na odchów świń i podniesieniem kosztów produkcji. Do redukcji zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych w produkcji zwierzęcej dąży się ze względu na ochronę zdrowia ludzi, natomiast zakaz stosowania leczniczych dawek tlenku cynku ma chronić także środowisko. Uznano bowiem, że zagrożenia dla środowiska wynikające ze stosowania tlenku cynku przewyższają korzyści przeciwbiegunkowe u prosiąt. Ponadto stosowanie dużych dawek tlenku cynku ma negatywny wpływ na smakowitość paszy.

W ostatnim czasie odbywa się wiele seminariów internetowych na temat proponowanych rozwiązań żywieniowych przy odsadzaniu prosiąt bez tlenku cynku. Firma Biomin zorganizowała cykl webinariów dotyczących redukcji wykorzystania antybiotyków w produkcji trzody chlewnej, a podczas ostatniego spotkania głównym omawianym aspektem było spodziewane wycofanie tlenku cynku z pasz i ewentualny wpływ na zdrowotność i śmiertelność wśród...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 00:18