Ziarno kukurydzy to jeden z podstawowych i drogich komponentów mieszanki treściwej dla wysokowydajnych krów. Dodatkowo, powtarzające się susze i związane z nią coraz niższe plony nie rokują, by ceny kukurydzianego ziarna malały. Czy wobec tego istnieje jakaś alternatywa? Owszem. Coraz większe nadzieje wiąże się obecnie z hybrydowymi odmianami żyta.
Podczas tegorocznego Forum Hodowli Bydła, Produkcji Mleka i Żywca Wołowego, jakie odbyło się na Targach Ferma Bydła w Łodzi, prof. Piotr Micek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaprezentował wyniki doświadczeń, jakie przeprowadzone zostały na uczelni, wspólnie z Instytutem Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu.
Hybrydowe odmiany żyta mogą być uprawiane na glebach słabszych, mają niewielkie zapotrzebowanie na środki ochrony roślin i nawożenie, są odporne na niedobory wody w glebie oraz mają wysoką odporność na szkodniki i choroby grzybowe. Ponadto odmiany te odznaczają się wysokim i stabilnym plonowaniem oraz dużą odpornością na wyleganie. W porównaniu z ziarnem zbóż innych gatunków, ziarno żyta hybrydowego wyróżnia mniejsze skażenie mikotoksynami – wymieniał zalety prof. Piotr Micek.
Pod względem przydatności żywieniowej, czyli zawartości białka, tłuszczu i włókna, żyto hybrydowe zbliżone jest do ziarna pszenicy. W życie występują jednak substancje antyodżywcze (polisacharydy nieskrobiowe, rezorcynole, taniny, pektyny), które w przypadku żywienia przeżuwaczy są rozkładane przez mikroorganizmy żwacza, tak jak np. polisacharydy n...