Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Zamiast świń i bydła rolnicy będą hodować owady?!

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Wiadomości
Zamiast świń i bydła rolnicy będą hodować owady?!
Wiadomości Ciekawostki
Data publikacji 16.01.2021r.

Czy rolnicy zamienią kurniki i obory na fermy produkujące owady? Taką możliwość właśnie dała UE zatwierdzając możliwość produkcji suszonych larw mącznika jako produktu spożywczego. Jaki smak mają larwy mącznika? Czy produkcja owadów będzie bardziej opłacalna od chowu świń?

r e k l a m a

Czy tzw. "innowacyjna żywność" okaże się przyszłością rolnictwa?

Unia Europejska właśnie dopuściła możliwość powszechnej produkcji suszonych larw mącznika młynarka jako produktu spożywczego. Produkcja owadów jest bardziej ekologiczna niż produkcja mięsa ze zwierząt hodowlanych.

Rynek tzw. "innowacyjnej żywności" rozwija się w bardzo szybkim tempie, odkąd w styczniu 2018 roku weszły nowe unijne przepisy. Europejski Zarząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął 156 wniosków obejmujące takie substancje, jak hodowle komórek jabłoni i białko fasoli mung. Otrzymanie ze strony Unii Europejskiej certyfikatu ułatwia wprowadzenie na rynek nietypowych produktów.

Larwy mącznika mogą być składnikiem ciasteczek i batonów

r e k l a m a

Mączniki to pierwszy rodzaj owadów zatwierdzony przez EFSA. W kolejce do weryfikacji przez agencję czeka14 innych insektów, m.in. szarańcze i świerszcze.
Naukowcy stwierdzili, że owady, spożywane w całości lub w postaci sproszkowanej są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.

– Nasza komisja uznała, że spożywanie tego gatunku [larwy mącznika – red.] jest bezpieczne dla ludzi. Rozpatrywaliśmy użycie tej nowej żywności jako składnika ciasteczek, makaronów, dań z roślin strączkowych czy batonów energetycznych – powiedział Ermolaos Ververis, ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Jaki smak mają larwy mącznika?

Larwy mącznika osiągają długość do 3 centymetrów, jest to jeden z najbardziej popularnych i zarazem uniwersalnych owadów karmowych. 
Zawierają duże ilości białka, a jednocześnie są pokarmem niskotłuszczowym. Osoby, które już konsumowały suszone larwy porównują ich smak do orzechów, z kolei zapach charakteryzuje się aromatem zbóż.

Larwy mącznika młynarka (Tenebrio molitor) często wykorzystywane w wędkarstwie jako przynęta, mogą też spełniać funkcję pokarmu dla ptaków czy gadów.

Produkcja mącznika młynarka już odbywa się pod Poznaniem

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ
Od teraz można masowo produkować mącznika na terenie Unii Europejskiej. To jest nowością w państwach wspólnoty. Jednak na terenie Azji, Ameryki Południowej czy Afryki produkcja i spożywanie owadów jest praktykowane od pokoleń. Insekty są świetnym źródłem białka. Dla coraz liczniejszej ludzkości to może być przyszłość.
W Robakowie pod Poznaniem prowadzona jest produkcja mącznika, z którego wykonywany jest tłuszcz do celów kosmetycznych albo są składnikiem pasz dla zwierząt.

Czy produkcja owadów będzie bardziej opłacalna od chowu świń?

– Owady rosną zdecydowanie szybciej niż wiele innych gatunków zwierząt, poza tym nie powstają odpady poubojowe przy tej produkcji, zużycie wody jest minimalne wymienia prof. Damian Józefiak, kierownik Katedry Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. 

Zwolennicy hodowli owadów na cele spożywcze uważają także, że ich produkcja jest bardziej przyjazna dla środowiska niż chów tradycyjnych zwierząt gospodarskich. Jednak trzeba także brać pod uwagę, że przy produkcji niektórych owadów konieczne jest utrzymanie wysokiej temperatury – nawet powyżej 30 st. Celsjusza.

Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: wikipedia.org

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody