Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie są płace dla pracowników gospodarstw rolnych?

Dorota Kolasińska
Michał Czubak
Kategoria: Wiadomości
Jakie są płace dla pracowników gospodarstw rolnych?
Wiadomości Pieniądze dla rolników
Data publikacji 20.05.2021r.

Zatrudnienie pracownika na stałe czy sezonowo nie jest tanie. Jakich pracowników rolnicy szukają najczęściej, jakie warunki im oferują oraz przede wszystkim, na jakie wynagrodzenie tacy pracownicy mogą liczyć?

r e k l a m a

Jakiego pracownika szuka rolnik?

Rolnicy szukają pracowników, pracownicy szukają gospodarstw, wertują stawki i warunki. Mimo mechanizacji i automatyzacji w wielu gospodarstwach przy niektórych czynnościach praca ludzkich rąk i wnikliwa obserwacja jest niezastąpiona.

Tak jest w przypadku hodowli zwierząt gospodarskich. Podobnie podczas prac sezonowych przy warzywach oraz owocach. Jest to praca fizyczna, często w pełnym słońcu, na akord, pod presją czasu i niekiedy pogody.

Ile zarabiają pracownicy w gospodarstwach? Nawet do 5 tys. zł dla pracownika

Z przeglądu ogłoszeń dotyczących pracy wynika, że pracownik etatowy np. w gospodarstwie mlecznym zarabia od 1700 zł do 5000 zł brutto z zakwaterowaniem i wyżywieniem.

Od czego zależy wysokość wynagrodzenia?

Pensja, jaką otrzymuje pracownik w rolnictwie najczęściej zależy od umiejętności i doświadczenia na podobnym stanowisku.

Na fermie trzody chlewnej pracownik otrzymuje od 3000 do 5000 zł brutto, także z zakwaterowaniem i wyżywieniem, a właściciele gospodarstw są w stanie zapłacić więcej, jeśli pracownik skończył kurs inseminatora czy jest np. technikiem weterynarii.

Pracownicy sezonowi też mogą zarobić

Przy pracach sezonowych, jak zbiór truskawek, borówek czy szparagów pracownicy zarobią tyle, ile zbiorą, a więc pracują na akord – im więcej tym lepiej.

Pracownicy otrzymują posiłki w ciągu dnia. Przy zbiorze szparagów pracownicy zarobią od 2 do 3 tys. zł, ale praca także często jest akordowa, więc zależy od sprawności.

Brakuje rąk do pracy

Rolnicy w wielu regionach kraju narzekają na brak pracowników. Bywa tak, że pracownik przychodzi do pracy tylko do czasu pierwszej wypłaty, później znika, a rolnik zostaje sam z dnia na dzień. 

Dorota Kolasińska i Michał Czubak
Fot. Pixabay

Widziałeś już nasze video "Zakręcone Żniwa - Konkurs filmowy TPW"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody