Oświadczenie Polmassu w sprawie kary od UOKiK

Wiadomości Polska
Data publikacji 05.03.2021r.

Tomasz Chróstny, prezes UOKiK, stwierdził podział rynku przez spółki Polmass i Agro-Netzwerk Polska. Zmowa, według Urzędu, dotyczyła sprzedaży preparatów mlekozastępczych dla bydła. Spółka Polmass otrzymała karę w wysokości 2,5 mln zł, Agro-Netzwerk Polska uniknęła sankcji, ponieważ skorzystała z programu łagodzenia kar (ang. leniency) – dostarczyła istotne dla postępowania dowody oraz w pełni współpracowała z urzędem. Jak podkreśliliśmy, decyzja prezesa UOKiK nie jest prawo­mocna.

Polmass nie czuje się winny

Firma Polmass z siedzibą w Bydgoszczy wydała oświadczenie w sprawie komunikatu prezesa UOKiK dotyczącego wydania decyzji nr RGB-14/2020, w której stwierdzono rzekomo naruszenie przez spółkę prawa konkurencji.

Spółka informuje, iż „Polmass SA nie dopuścił się zarzucanych praktyk, zaś decyzja Prezesa UOKiK została wydana bezpodstawnie oraz pozbawiona jest podstaw prawnych i faktycznych. Decyzja oparta została na stronniczych oświadczeniach konkurenta spółki, który podjął współpracę z Urzędem w zamian za redukcję kary pieniężnej.

Polmass SA jest spółką z polskim kapitałem i w swojej działalności kieruje się̨ zasadami praworządności i uczciwości handlowej, przestrzegając standardów obowiązujących na polskim rynku. Spółka w swojej codziennej działalności spotyka się z silną presją ze strony konkurentów, w szczególności dużych międzynarodowych korporacji. Pomimo takiej presji Polmass SA był wielokrotnie nagradzany certyfikatem »Przedsiębiorstwo Fair Play« – za stosowanie zasad etycznego biznesu.

Spółka złoży odwołanie od decyzji o nałożeniu kary

W trakcie postępowania spółka przedstawiła zasady współpracy z kontrahentami, które w żadnym aspekcie nie naruszały zasad prawa konkurencji. Przeprowadzone postępowanie nie wykazało również negatywnych skutków rynkowych rzekomych działań Polmass SA.

Zwracamy też uwagę̨, że decyzja ta jest nieprawomocna i służy od niej odwołanie. Skorzystamy z tego prawa, wierząc, że bezstronny i niezawisły sąd rzetelnie oceni postawione Spółce zarzuty”.

Spółka oświadczyła także, iż „niezależnie od tego w trakcie postępowania administracyjnego Polmass SA dostarczał Prezesowi UOKiK wszystkich żądanych informacji, wierząc w wyjaśnienie bezpodstawnie stawianych zarzutów. Z tego powodu przyjmujemy wydanie decyzji z rozczarowaniem i zaskoczeniem. Ufamy jednak w sprawiedliwy wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który wyjaśni wszelkie wątpliwości związane z zarzutami Prezesa UOKiK”.

Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay