Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Zielony Ład – mniej użytków rolnych i o połowę mniej pestycydów

Magdalena Szymańska
Kategoria: Wiadomości
Zielony Ład – mniej użytków rolnych i o połowę mniej pestycydów
Wiadomości UE
Data publikacji 22.05.2020r.

Komisja Europejska chce wprowadzić dwie nowe strategie. W ramach bioróżnorodności aż 10% użytków rolnych może być wyłączonych z produkcji rolnej i znaczne zwiększenie powierzchni upraw ekologicznych. KE opowiada się za znaczną redukcją stosowania nawozów czy środków ochrony roślin.

Więcej upraw ekologicznych i mniej użytków rolnych

Komisja Europejska przyjęła 20 maja br. kompleksową strategię na rzecz bioróżnorodności oraz „od pola do stołu”. Są one częścią Europejskiego Zielonego Ładu.

W ramach pierwszej strategii ­ – bioróżnorodności – co najmniej 30% europejskich obszarów i mórz ma być przekształcone w skutecznie zarządzane obszary chronione. Na przynajmniej 10% powierzchni użytków rolnych mają być przywrócone różnorodne elementy krajobrazu.
Na te cele ma być uruchamianych 20 mld euro rocznie.

 

r e k l a m a

Po 50% mniej środków ochrony roślin i o 20% mniej nawozów

Z kolei strategia „od pola do stołu” ma umożliwić przejście na zrównoważony system żywnościowy w UE.
Będzie się to odbywać m.in. poprzez:
  • zmniejszenie stosowania pestycydów o 50%,
  • zmniejszenie stosowania nawozów o co najmniej 20%,
  • zmniejszenie o 50% sprzedaży środków przeciw-drobnoustrojowych stosowanych u zwierząt gospodarskich.
Strategia zakłada także zwiększenie udziału upraw ekologicznych w całkowitej powierzchni użytków rolnych do 25%.

Produkty żywnościowe mają być tak etykietowane, aby lepiej zaspokajały potrzeby konsumentów w zakresie informacji na temat zdrowej i zrównoważonej żywności.

 

r e k l a m a

Timmermans: musimy przywrócić równowagę między człowiekiem a środowiskiem

– Kryzys związany z koronawirusem pokazał, jak bardzo jesteśmy bezbronni i jak ważne jest przywrócenie równowagi między działalnością człowieka a przyrodą. Strategie na rzecz bioróżnorodności oraz „od pola do stołu” – znajdujące się w centrum Zielonego Ładu – wyznaczają nową, lepszą równowagę między przyrodą, systemami żywnościowymi i bioróżnorodnością, aby chronić zdrowie i dobrostan naszych obywateli, a jednocześnie zwiększyć konkurencyjność i odporność UE. Strategie te są kluczową częścią wielkiej transformacji, jaką rozpoczęliśmy – powiedział Frans Timmermans, wiceprzewodniczący wykonawczy do spraw Europejskiego Zielonego Ładu.

 

Rolnicy muszą zabrać głos

Komisja Europejska zwróci się do Parlamentu Europejskiego i Rady o zatwierdzenie tych dwóch strategii i wynikających z nich zobowiązań. Wszyscy obywatele i zainteresowane strony są proszeni o zaangażowanie się w szeroko zakrojoną debatę publiczną.

Ważne, aby w tej dyskusji był słyszalny głos polskich rolników. Proponowane strategie wprowadzają wiele ograniczeń, których spełnienie może okazać się niewykonalne. Więcej o obu strategiach napiszemy w kolejnym numerze „Tygodnika”.  

 

dr Magdalena Szymańska

Widziałeś już nasze video "W nowym TPR: dlaczego Mateusz Morawiecki najlepiej zna się na rolnictwie"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a