Komisja Europejska przyjęła 20 maja br. kompleksową strategię na rzecz bioróżnorodności oraz „od pola do stołu”. Są one częścią Europejskiego Zielonego Ładu.
W ramach pierwszej strategii co najmniej 30% europejskich obszarów i mórz ma być przekształcone w skutecznie zarządzane obszary chronione. Na przynajmniej 10% powierzchni użytków rolnych mają być przywrócone różnorodne elementy krajobrazu. Na te cele ma być uruchamianych 20 mld euro rocznie.
Z kolei strategia „od pola do stołu” ma umożliwić przejście na zrównoważony system żywnościowy w UE. Będzie się to odbywać m.in. poprzez zmniejszenie stosowania pestycydów o 50%, zmniejszenie stosowania nawozów o co najmniej 20% oraz zmniejszenie o 50% sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych u zwierząt gospodarskich. Strategia zakłada także zwiększenie udziału upraw ekologicznych w całkowitej powierzchni użytków rolnych do 25%. Produkty żywnościowe mają być tak etykietowane, aby lepiej zaspokajały potrzeby konsumentów w zakresie informacji na temat zdrowej i zrównoważonej żywności.
– Kryzys związany z koronawirusem pokazał, jak bard...