4 sposoby na własnoręczne wykonanie ozdób choinkowych

Zachwycacie się pewnie choinkami w urzędach i firmach albo tymi w kolorowych gazetach. Często są ubierane monochromatycznie, czyli w jednym, czasem dwóch kolorach. Przez ostatnie lata na zmianę modne były dwa wzorce – błękitno-srebrny albo czerwono-złoty.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
Najpiękniejsze ozdoby choinkowe to te wykonane własnoręcznie

- Jola Majorowicz z aniołkiem, od którego wszystko się zaczęło
Część jej autorskich kolekcji zasila stałe wystawy muzeów etnograficznych w całej Polsce. Pamiętaj, że najlepszy do klejenia ozdób jest zwykły klej roślinny w sztyfcie. Do wyrobu ozdób nie bardzo nadaje się klasyczny papier kolorowy. Wskazany jest ten dwustronny. Jest dostępny w sklepach w pojedynczych arkuszach.
Serduszko–koszyczek
r e k l a m a


Przy każdym kolejnym pasku sprawdzamy, gdzie się znalazł ten poprzedni. Jeśli czerwony przechodził przez środek białego, teraz czerwień musi „opasać” biel, czyli biały musi przejść przez środek czerwonego. Dolepienie uchwytu z cienkiego paska będzie przy tej przeplatance bagatelą. W koszyczku zmieści się mały smakołyk.
Ptaszek

Mniejszy prostokąt zaginamy podobnie wzdłuż krótszego boku i wklejamy w niego nasadę ogona. Domalowujemy oko i przetykamy nitkę – koniecznie jakieś pół centymetra za skrzydełkami. To sprawi, że ptaszek będzie miał głowę nieco wyżej i ciekawiej będzie wyglądał na choince.
Kwiatek albo gwiazdka

Ten produkt może Ciebie zainteresować
Czapka z daszkiem – Profi


Płatki sklejamy ze sobą najkrótszymi bokami (zagięciami). Środek kwiatka maskujemy kółkiem z papieru kolorowego o dowolnym kolorze – też je przyklejamy. Przez jeden z płatków przeciągamy z pomocą igły nitkę.
Siatka na orzechy


Nie tnij do końca! Zatrzymaj się ok. 1 cm przed zgięciem. Kolejne, niższe, bliższe wierzchołka nacięcie, zacznij od przeciwnej strony – od zagięcia. Postępuj na zmianę z jeszcze dwoma nacięciami – powinno być ich cztery. Zawsze zatrzymaj nożyczki ok. 1 cm przed krawędzią. Teraz rozłóż mały trójkąt znów do kwadratu. Chwyć za dwa przeciwległe, te bardziej odcięte od reszty wierzchołki, a środek obciąż na przykład owiniętym w folię aluminiową orzechem.
Karolina Kasperek
(Fot. główna: Unsplash)