Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Dynie, cukinie i ogórki z rozsady przyspieszą zbiór

Małgorzata Wyrzykowska
Kategoria: Dom i Ogród
Dynie, cukinie i ogórki z rozsady przyspieszą zbiór
Dom i Ogród ogród
Data publikacji 01.05.2022r.

Rośliny uprawiane z rozsady dają plon około 2–3 tygodni wcześniej. Dynie, cukinie i ogórki wysiewamy zazwyczaj wprost do gruntu na miejsce stałe. W przypadku melonów i kawonów, które mają większe wymagania termiczne, uprawa z rozsady jest konieczna dla uzyskania plonów we właściwym terminie.

Do produkcji rozsady najlepsze jest podłoże dostępne w handlu przeznaczone specjalnie do produkcji rozsad warzyw. Jest odkwaszone i wzbogacone nawozami wystarczającymi na początkowy okres uprawy. Można również przygotować je samemu, mieszając odkwaszony torf wysoki z dawką nawozu, np. Mis IV. Do produkcji rozsady najlepsze są doniczki o średnicy 8 do 10 cm. Mogą być to również doniczki spinane lub celulozowo-torfowe, które są sprzedawane w paletach wygodnych do przestawiania. Te są najlepsze, ponieważ sadzi się rośliny razem z doniczką, która z czasem ulega rozkładowi. Rozsada się szybciej i łatwiej przyjmuje, tym bardziej że system korzeniowy dyniowatych jest wrażliwy na przesadzanie.

Potrzeba kilku tygodni na uzyskanie rozsady ogórka, cukinii, patisona

Termin siewu zależy od tego, kiedy chcemy wysadzić rozsadę na miejsce stałe. Na uzyskanie rozsady ogórka, cukinii, patisona potrzeba około 4 tygodni. Rozsadę wysadzamy po 15 maja, nieco dłuższego czasu wymagają melony i kawony, a ich wysadzanie do gruntu przypada na koniec maja i początek czerwca, gdy gleba na głębokości 10–15 cm ogrzeje się do minimum 15°C dla melonów i 20°C dla kawonów. Każdy z gatunków wysiewamy do pojemników po dwa nasiona, a po wzejściu mniejszą i słabszą roślinę uszczykujemy, pozostawiając tę silniejszą.

Doniczki wypełniamy do 2/3 objętości podłożem o temperaturze pokojowej. Temperatura otoczenia powinna być na poziomie 23–26°C, ale nocą należy obniżyć ją o 3°C. Podczas produkcji kawonów i melonów temperatura otoczenia do momentu skiełkowania powinna wynosić nawet 30–35°C. W tych warunkach nasiona skiełkują już po 5 dniach. Gdy temperatura osiągnie 20°C – po 10 dniach. Można również wysiać nasiona podkiełkowane lub namoczone przez dobę (wówczas skraca się okres kiełkowania). W czasie produkcji rozsady melonów i kawonów należy pilnować, by temperatura nie spadała poniżej 25–30°C w dzień i 20–25°C w nocy.

Jak wygląda rozsada gotowa do sadzenia?

r e k l a m a

Podczas uprawy rozsady podłoże należy podlewać umiarkowanie wodą odstaną o temperaturze pokojowej. Nie przesadzajmy z wilgocią, bo to może doprowadzić do rozwoju chorób. Gdy siewki ogórków sięgają nieco ponad krawędź doniczki, dosypmy podłoże do pełna w celu lepszego ukorzenienia. Nie stosujemy tego przy melonach i kawonach. Gdy pojawią się pierwsze liście, doniczki tak rozstawiamy, by nie stykały się liśćmi i miały jednakowy dostęp do światła.

Rozsada gotowa do sadzenia powinna być krępa i mieć pięć zdrowych liści, dobrze przerośniętą bryłę korzeniową i zdrowy system korzeniowy. Rośliny nie powinny być kwitnące, wiotkie, wybujałe, o jasnych liściach. W przeddzień sadzenia obficie je podlewamy. Sadzimy je w wilgotną glebę, w dzień ciepły i pochmurny, najlepiej po deszczu. Po posadzeniu podlewamy, by wsiąkająca woda dokładnie oblepiła ziemią korzenie.
Cukinia to nie tylko owoce, lecz także jadalne kwiaty

  • Cukinia to nie tylko owoce, lecz także jadalne kwiaty

Fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 17/2022 na str. 60. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Widziałeś już nasze video ""Nie będziemy umierać w ciszy". Rolnicy będą protestować w w całej Polsce"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody