r e k l a m a

Partner serwisu

Okra – nowość do warzywnika

Dom i Ogród
Data publikacji 01.06.2015r.

Nasiona okry ostatnio pojawiły się w sklepach ogrodniczych. To ciekawe warzywo warto posiać na grządkach.

r e k l a m a

Okra, inaczej ketmia jadalna czy piżmian jadalny, to bardzo ciekawa roślina o charakterystycznych jadalnych owocach przypominających troszkę kanciastą papryczkę chili. W przekroju również ją przypomina (wianuszek nasion wokół łożyska umieszczonego pośrodku owocu). Może być uprawiana jako warzywo dla smacznych i wartościowych owoców lub jako roślina ozdobna, która tworzy w kątach liści bardzo ładne  i duże kremowe kielichowate kwiaty z ciemną gardzielą. Trzeba dla niej stworzyć jednak dobre warunki, gdyż pochodzi z Afryki, a więc jest roś­liną ciepłolubną. Uprawia się ją bądź z rozsady, wysiewając nasiona pod osłony w kwietniu i pod koniec maja wysadzając na miejsce stałe, albo wysiewając bezpośrednio do gruntu na przełomie maja i czerwca. Przy sprzyjających warunkach po upływie 60 dni można zbierać owoce. 

Gleba pod uprawę 

Gleba pod uprawę okry powinna charakteryzować się pH 6,0–6,5, być przepuszczalna, szybko się nagrzewająca i pozbawiona nicieni, które mogą zahamować jej rozwój. Można ją zatem sadzić w sąsiedztwie aksamitek, nagietków czy nasturcji, których korzenie wydzielają substancje odstraszające nicienie. Poza tym okrę można sadzić w sąsiedztwie ogórków i melonów, bo podobnie jak one lubi ściółkowanie czarną folią lub włókniną. W naszych warunkach klimatycznych przeważnie osiąga 1 m wysokości, choć zdarza się, że dorasta do 2 m. Ma duże, głęboko powycinane liście, co też może stanowić element dekoracyjny. 

Owoce najlepiej zbierać sukcesywnie, w miarę dorastania, co wzmaga tworzenie nowych. Pozostawianie owoców zbyt długo na roślinie powoduje zahamowanie owocowania. Do spożycia najlepsze są owoce niedojrzałe, z czasem stają się bowiem twarde i łykowate. Do zbioru owoców warto założyć rękawiczki, gdyż cała roślina pokryta jest delikatnymi włoskami, niekiedy powodującymi alergiczne swędzenie.

Dlaczego warto ją jeść

Owoce okry zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, witaminy A i C, a także pektyny, które zmniejszają stężenie cukru i złego cholesterolu we krwi, chronią przed wrzodami żołądka i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego. Poza tym nasiona okry są źródłem kwasów omega-6 i omega-9. 

Owoce okry można grillować, smażyć, podawać z wody jak fasolkę szparagową, dusić, gotować i podawać w sosie, dodawać do surówek i sałatek, a także marynować. Podczas gotowania z okry wypływa gęsty sok, który zagęszcza potrawę i nie trzeba jej zaciągać mąką. 

Widziałeś już nasze video "Jak obniżyć koszty nawożenia azotem? Zapisz się na webiarium dla rolników"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody