StoryEditorOgród

Uprawa, odmiany i lecznicze zastosowanie jagody kamczackiej

25.06.2021., 11:06h
Jagoda kamczacka niezwykle popularny krzew owocowy. Jej owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w witaminy. W Polsce uprawiana jest w przydomowych ogródkach. Okazuje się jednak, że jest to roślina o dość wysokich wymaganiach.
Jagoda kamczacka – odmiana wiciokszewu sinego, krzewu należącego do rodziny przewiertniowatych. Pod taką nazwą jest w Polsce najbardziej znana, jednak prawidłowa nazwa to wiciokrzew kamczacki, gdyż jest odmianą wiciokrzewu.

Owoc jagody chroni przed chorobami układu krążenia

Jagoda kamczacka to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. W Polsce jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana, ale to się zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. Jagoda kamczacka jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia.

Owoce jagody kamczackiej są jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych.

Jagoda kamczacka nie boi się mrozów

Jagoda kamczacka to roślina długowieczna, która żyje nawet 30-35 lat. Może dorastać do 1,5-2 m wysokości i jest krzewem o zwartym, wzniesionym pokroju. Bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację – kremowe lub żółtobiałe kwiaty rozwijają się już w kwietniu, a pąki kwiatowe zawiązują się już na początku marca. Kwiaty są miododajne i wydzielają delikatny zapach. Do zapylenia i obfitego owocowania jagoda kamczacka potrzebuje innej odmiany (jest rośliną obcopylną). Dlatego też należy sadzić obok siebie co najmniej dwa krzewy innej odmiany, które będą kwitły w tym samym momencie.

Owoce jagody kamczackiej mają postać wydłużonych, mięsistych pestkowców długości około 2-3 cm i szerokości około 1 cm.Krzewy jagody kamczackiej są bardzo wytrzymałe na mróz i wyjątkowo wcześnie rozpoczynają wegetację na wiosnę.

Jagoda kamczacka jest prosta w uprawie. Jest odporna na mróz, wytrzymuje nawet do -45˚C, a także przymrozki do -8˚C. Wymaga słonecznego stanowiska, w półcieniu jest mniej plenna, dlatego warto zadbać o odpowiednią wystawę na słońce. Najlepsze są zaciszne miejsca osłonięte od wiatru. Preferuje przepuszczalną glebę bogatą w składniki organiczne, ale jest również bardzo tolerancyjna, więc można ja uprawiać na większości gleb. Radzimy jednak dodatkowo wzbogacić ją torfem, jeśli ziemia jest zbyt ciężka. Ziemia pod plantację nie powinna być ani zbyt piaszczysta, ani zbyt gliniasta, o współczynniku pH 6–6,5. Przy bardzo ciężkiej glebie można zastosować zagony podwyższone.

Jagoda kamczacka nie lubi konkurencji w postaci chwastów, zatem przed jej posadzeniem warto dokładnie oczyścić ziemię oraz wyściółkować jej powierzchnię korą, zrębkami lub trocinami na agrowłóknine, aby uniknąć ciągłego pielenia. Warstwa ściółki oprócz zahamowania rozwoju chwastów również osłoni powierzchnię gleby i zapobiegnie nadmiernemu jej wysychaniu, szczególnie w okresie letnim.

Odmiany jagody kamczackiej

  • Czelabinka– odmiana ta ma półkolisty pokrój i charakteryzuje się średnią siłą wzrostu. Owocuje pod koniec maja i na początku czerwca, a jej wydłużone owoce mają słodko-kwaśny smak. Odmiana bardzo odporna na suszę i mróz,
  • Dlinnopłodna – jest to odmiana wczesna, która ma duże i bardzo smaczne owoce,
  • Iga – jest to odmiana średnio późna, bardzo plenna, o słodkich owocach,
  • Jolanta – odmiana o dość silnym wzroście, może dorastać do około 2 m. Owoce dojrzewają pod koniec maja i na początku czerwca,
  • Rebeka– jest to odmiana późna (owoce dojrzewają w drugiej połowie czerwca), bardzo plenna. Jagody tej odmiany dość długo utrzymują się na krzewach, a w smaku przypominają owoce czarnej porzeczki,
  • Sinigłazka – odmiana wczesna (owoce dojrzewają pod koniec maja), która ma duże, granatowe i bardzo smaczne owoce. Jagody nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i na przetwory. Odmiana ta jest bardzo wytrzymała na suszę i mróz,
  • Tundra – to średnio wczesna odmiana, która obficie owocuje, a jej owoce są w smaku słodko-kwaśne,
  • Wojtek – odmiana bardzo obficie owocująca, średnio wczesna, ma duże, słodko-kwaśne owoce,
  • Wołoszebnica – odmiana ta charakteryzuje się silnym wzrostem, owocuje na początku czerwca,
  • Zojka – odmiana o słodkich owocach średniej wielkości.
 
 
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Archiwum TPR
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 16:09