r e k l a m a

Partner serwisu

Czy kwasy tłuszczowe pomogą w ochronie świń przed ASF?

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 30.11.2020r.

W Europie walka z afrykańskim pomorem świń polega na redukcji populacji dzików i niedopuszczeniu do przenoszenia się wirusa do stad trzody chlewnej. Wektorów zakażenia może być wiele, w tym także pasza lub surowce paszowe. Choć wirus nie dotarł jeszcze za ocean, Stany Zjednoczone prowadzą intensywne badania nad tym, jak unieszkodliwić wirusa ASF, który może być wciąż obecny w produktach pomimo dalekiego i długiego transportu.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Komisji Europejskiej o wsparcie i lepsze skoordynowanie wysiłków państw członkowskich w walce z afrykańskim pomorem świń. Ministrowie rolnictwa uważają, że należy wprowadzić system pomocy finansowej dla gospodarstw i zakładów przetwórczych oraz zmniejszyć ograniczenia w handlu do absolutnego minimum. Wezwali też do zintensyfikowania współpracy między państwami Unii Europejskiej oraz zmniejszenia obciążeń administracyjnych związanych ze środkami kontroli ASF. Według krajów dotkniętych epidemią, system współfinansowania działań nadzwyczajnych Komisji Europejskiej powinien zostać złagodzony. Służby państw członkowskich muszą działać niezwłocznie, często pod presją i w trudnych warunkach, a procedury przetargowe tego nie ułatwiają. Jeśli istnieje ryzyko spowodowania szkód w przypadku braku natychmiastowego działania, zwrot kosztów powinien następować niezwłocznie. Sytuacja w Unii Europejskiej pogorszyła się po wykryciu ASF u dzików we wrześniu w Niemczech. Od tego czasu potwierdzono tam 168 przypadków w Brandenburgii i 8 w SakW Europie walka z afrykańskim pomorem świń polega na redukcji populacji dzików i niedopuszczeniu do przenoszenia się wirusa do stad trzody chlewnej. Wektorów zakażenia może być wiele, w tym także pasza lub surowce paszowe. Choć wirus nie dotarł jeszcze za ocean, Stany Zjednoczone prowadzą intensywne badania nad tym, jak unieszkodliwić wirusa ASF, który może być wciąż obecny w produktach pomimo dalekiego i długiego transportu.
 
A Sejm znowelizował ustawę o paszach, zgodnie z którą od 1 stycznia 2021 roku miał wejść w życie zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Nowelizacja przesuwa termin wejścia w życie zakazu do 1 stycznia 2023 roku. Chodzi tu głównie o importowaną poekstrakcyjną śrutę sojową, która jest obecnie głównym surowcem białkowym w mieszankach paszowych dla drobiu oraz trzody chlewnej i w znaczącej większości pochodzi z upraw genetycznie modyfikowanych. Moratorium będzie obowiązywało przez kolejne dwa lata, choć w złożonym 13 listopada poselskim projekcie ustawy wnioskowano o wydłużenie czasu wejścia w życie zakazu do 2025 roku. Z kolei Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus” oraz 4 inne organizacje rolnicze wnioskowały w piśmie do ministra rolnictwa o przesunięcie wejścia zakazu stosowania pasz opartych o komponenty GMO aż o 6 lat, tłumacząc, że obecnie nie ma możliwości zastąpienia w paszach dla zwierząt importowanej śruty sojowej. Ich zdaniem wciąż brakuje skutecznego programu wspierającego produkcję i przerób rodzimego białka roślinnego. Zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na dopuszczalny bezpieczny udział tych surowców w paszach, szczególnie w mieszankach dla młodego drobiu i prosiąt. Chodzi przede wszystkim o dużą zawartość włókna oraz substancji antyodżywczych w nasionach roślin strączkowych. Posłowie Platformy Obywatelskiej złożyli poprawkę, która miała zobowiązywać ministra rolnictwa do corocznego raportowania o przebiegu procesu zastąpienia genetycznie modyfikowanej śruty sojowej białkiem rodzimego pochodzenia, ale została ona odrzucona. ds Zakaz stosowania GMO przesunięty do 2023 roku sonii. Wzdłuż Odry na przestrzeni około 250 km, a więc prawie na całej granicy między Brandenburgią a Polską, obowiązuje obszar objęty ograniczeniami.

Belgia poradziła sobie z ASF

r e k l a m a

Dobra wiadomość w ostatnich dniach jest taka, że Belgia została uznana przez Komisję Europejską za obszar wolny od afrykańskiego pomoru świń. Kraj ten może więc wznowić handel wieprzowiną, zwłaszcza z Chinami. Belgom udało się wrócić na rynki azjatyckie, ale na razie do takich krajów, jak Singapur czy Wietnam. Zdecydowanie najbardziej pożądany dla eksporterów wieprzowiny jest jednak rynek chiński, o który Belgia znów zamierza powalczyć.

Afrykański pomór świń pojawił się w Belgii we wrześniu 2018 roku, kiedy wirus wykryto w prowincji Luksemburg. Aby zwalczyć chorobę, powstały ogrodzenia na dużym obszarze, który jednocześnie został zamknięty dla turystów. Prowadzono też intensywny odstrzał dzików i wyszukiwanie padliny. W sumie w Belgii wykryto 833 przypadki ASF u dzików. Ostatnie martwe sztuki znaleziono w październiku 2019 roku, a także w marcu 2020 roku, jednak okazało się, że ten ostatni dzik nie żył od kilku miesięcy. Dlatego po 12 miesiącach od faktycznie ostatniego zakażenia Belgowie wystąpili o uznanie ich kraju za wolny od choroby. Pozytywna opinia Komisji Europejskiej oznacza, że producenci trzody chlewnej w dotychczasowych strefach ASF będą mogli wznowić chów świń, z którego musieli zrezygnować ze względów profilaktycznych, aby wirus nie przedostał się do stad.

Pasza to element produkcji budzący obawy jako źródło w przenoszeniu wirusa afrykańskiego pomoru świń
  • Pasza to element produkcji budzący obawy jako źródło w przenoszeniu wirusa afrykańskiego pomoru świń

Stany Zjednoczone prowadzą badania nad ASF

Wiadomo, że wirus afrykańskiego pomoru świń może być przenoszony na znaczne odległości między innymi za pośrednictwem produktów wieprzowych oraz w surowcach paszowych, w których może przetrwać przez wiele dni. Udowodnili to swoimi badaniami naukowcy ze Stanów Zjednoczonych. Teraz przekonują oni, że pewne substancje dodane do komponentów paszowych mogą zmniejszyć zakaźność wirusa ASF. Już w 2018 roku wykryto go w różnych testowanych surowcach, między innymi w poekstrakcyjnej śrucie sojowej, makuchu sojowym oraz aminokwasach, a także w karmie dla psów i kotów. Wirus przetrwał w nich ponad 30 dni pomimo wahań temperatury i wilgotności oraz zmiennych warunków środowiska. Stabilność i transmisję ASF w paszy potwierdziła dr Megan Niederwerder z Uniwersytetu Stanowego w Kansas. Stany Zjednoczone szczególnie boją się zawleczenia wirusa wraz z importowanymi produktami. Dlatego nieustannie prowadzą badania nad możliwościami zmniejszenia ryzyka przeniesienia ASF przez paszę. W najnowszych badaniach dr Megan Niederwerder wzięła pod lupę dwa dodatki paszowe: zawierające średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) oraz 37-procentowy wodny roztwór formaldehydu (Sal Curb firmy Kemin). Produkty te wykazują skuteczność w stosunku do innych wirusów towarzyszących produkcji świń. Ś� redniołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprawdziły się w żywieniu zwierząt szczególnie w zakresie stabilizacji statusu zdrowotnego i wydajności w trudnych okresach odchowu. Jako alternatywa dla antybiotyków paszowych są w stanie redukować ilość patogennych bakterii, a także wirusów. Efektem rozwoju MCFA są monoglicerydy (MCM), dzięki którym można hamować namnażanie się szkodliwych bakterii w jelitach.

Po 12 miesiącach od ostatniego przypadku ASF u dzików Belgia została uznana za kraj wolny od tej choroby
  • Po 12 miesiącach od ostatniego przypadku ASF u dzików Belgia została uznana za kraj wolny od tej choroby

Ochrona międzykontynentalna

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ
Uważa się, że te produkty przeciwdrobnoustrojowe inaktywują wirusy na dwa różne sposoby. Po pierwsze, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zmniejszają zakaźność wirusa przez rozerwanie jego otoczki, co uniemożliwia związanie się z komórką gospodarza i zakażenie. Po drugie, formaldehyd zmniejsza zakaźność wirusa poprzez zmianę struktury jego kwasów nukleinowych i białek. W pierwszym etapie doświadczenia każdy produkt dodawano w różnym stężeniu (0,03–2,0%) do standardowego stężenia szczepu wirusa ASF znajdującego się w hodowli komórkowej. Oba produkty przeciwdrobnoustrojowe zmniejszały zakaźność wirusa w hodowli komórkowej, przy czym skuteczne poziomy do zmniejszenia ilości ASF poniżej progu wykrywalności to 0,7% dla MCFA i 0,35% dla dodatków paszowych na bazie formaldehydu. W drugim badaniu przetestowano skuteczność średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych i formaldehydu po zmieszaniu ich z różnymi surowcami paszowymi, przed ich transportem i ponownie w 28. dniu po przybyciu do kraju przeznaczenia. Były wśród nich wcześniej wspomniana śruta sojowa oraz aminokwas cholina.

Pięć gramów każdego surowca paszy zakażono szczepem ASF Georgia 2007. Dodatek 1% MCFA i 0,33% produktu na bazie formaldehydu wybrano na podstawie wyników wcześniejszego doświadczenia. Okazało się, że większość próbek surowców paszowych (16 z 18) poddanych działaniu MCFA i wszystkie próbki (18 z 18) poddanych działaniu dodatków na bazie formaldehydu były ujemne pod kątem obecności wirusa ASF. Chociaż większość próbek okazała się niezakaźna, to wszystkie wykazały obecność DNA wirusa afrykańskiego pomoru świń (pozytywny test PCR). W warunkach tych badań zarówno średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jak i dodatki paszowe na bazie formaldehydu wykazały skuteczność w zmniejszaniu zakaźności ASF (zależnie od dawki), a to zdaniem naukowców daje nowe narzędzie do ograniczania ryzyka wprowadzenia wirusa przez paszę.

Dominika Stancelewska
Zdjęcia: koło łowieckie wybrzeże, Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody