r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Kto produkuje najlepsze wędliny w Polsce?

Hodowla Zwierząt Wiadomości z branży
Data publikacji 14.06.2019r.

W Warszawskim Domu Technika NOT odbyły się 51. Dni Przemysłu Mięsnego pod hasłem „Perspektywy zmian prawa żywnościowego w zakresie znakowania produktów mięsnych i stosowania dozwolonych substancji dodatkowych”. W ich ramach odbyło się sympozjum naukowo-techniczne oraz ogłoszenie wyników konkursu na produkty najwyższej jakości.

r e k l a m a

Najlepsze wędliny nagrodzone

Organizatorem spotkania był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu przy współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Fundacją Techniki Polskiej. Honorowy patronat nad imprezą tradycyjnie objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas konferencji Bożena Pławska z MRiRW mówiła o nowych przepisach dotyczących znakowania produktów mięsnych informacją o kraju pochodzenia. Najwięcej emocji wśród uczestników wzbudziło jednak ogłoszenie wyników 51. Konkursu „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięs­nym” Wiosna 2019.

Oceniane produkty

Ocenę konkursową przeprowadzono 7 i 8 marca br. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie. Jej przedmiotem były produkty zgłoszone przez 35 zakładów mięsnych i drobiarskich. Oceniono łącznie 125 próbek:
  • 44 próbki kiełbas, w tym 11 kiełbas homogenizowanych, 1 kiełbasa drobno rozdrobniona, 26 kiełbas średnio rozdrobnionych, 6 kiełbas grubo rozdrobnionych,
  • 15 próbek produktów blokowych, w tym: 4 produkty blokowe grubo rozdrobnione, 4 szt. studzienin, 2 produkty blokowe typu rolada oraz 5 szt. innych produktów blokowych,
  • 23 wędliny podrobowe, w tym 8 salcesonów, 9 pasztetowych, 6 kiszek,
  • 24 wyroby garmażeryjne, w tym 1 pasztet, 3 rodzaje pierogów, 3 rodzaje krokietów, 3 rodzaje galaret, 7 szt. wyrobów garmażeryjnych drobiowych, 1 szt. wyrobów garmażeryjnych wieprzowych, 1 gołąbki, 1 klopsy, 2 szt. pyz z mięsem i 2 zupy,
  • 6 konserw sterylizowanych,
  • 6 wyrobów mięsnych surowych,
  • 7 szt. wędzonek.
Do konkursu zgłoszono 19 próbek wyrobów deklarowanych przez producentów jako produkty typu „żywność wygodna”. Po ocenie sensorycznej produktów mięsnych zakwalifikowano je do drugiego etapu konkursu, czyli badań chemicznych.

Wyniki konkursu

r e k l a m a

Reasumując wyniki oceny sensorycznej i analiz chemicznych, wymagania konkursowe spełniły 123 próby. Nagrodzone produkty w ocenie sensorycznej uzyskały jakość całkowitą na poziomie od 4,5 do 5 punktów, a żadna z cech jakościowych nie otrzymała noty niższej niż 4 punkty, natomiast w badaniach chemicznych były zgodne z właściwymi normami.

Wszyscy producenci zostali wyróżnieni dyplomami „Za najwyższą jakość produktu” Wiosna 2019. Dodatkowo Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w 51. Konkursie otrzymała firma PPHU „Kawiks” Karol Chachulski i Wincenty Chachulski sp.j. w Patokach. Zakład ten odebrał też specjalny dyplom za najwyżej oceniony produkt typu żywność wygodna. Puchar Ministra Rolnictwa „Za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów” otrzymał Zakład Przetwórstwa Mięsnego Nowakowski Sp. z o.o. w Dąbrowie za krokiety z mięsem.


Firmy mięsne odebrały nagrody za „Produkty najwyższej jakości” i mogą je opatrywać takim właśnie znakiem towarowym
  • Firmy mięsne odebrały nagrody za „Produkty najwyższej jakości” i mogą je opatrywać takim właśnie znakiem towarowym
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej zgłoszonych produktów typu żywność wygodna otrzymał Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki sp.j. w Golejewie za zupę grochową. Specjalne wyróżnienie za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej zgłoszonych produktów typu żywność wygodna otrzymał Indrol Sp. z o.o., Sp.k. Zakład w Rostarzewie za roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami.

Specjalne dyplomy za najwyżej ocenione produkty z grupy kiełbas homogenizowanych otrzymały: Tarczyński SA w Ujeźdźcu Małym za parówki z fileta z indyka 180 g oraz Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” SA w Ostrołęce za Paryżanki.

Specjalne wyróżnienie za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów z grupy kiełbas homogenizowanych otrzymały: Elbląskie Centrum Mięsne „El-Hurt” Produkcja i Handel sp.j. Jolanta Grudzień, Zbigniew Grudzień w Elblągu za Elblążanki oraz Zakład Mięsny Wasąg sp.j. w Hedwiżynie za parówki drobiowe EKO.

Nagrodzone w konkursie produkty mogą być opatrywane znakiem towarowym „Produkt najwyższej jakości” WIOSNA 2019, który jest rozpoznawany przez konsumentów.

Ireneusz Oleszczyński

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody