r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przyczyny zespołu oddechowego u świń

Hodowla Zwierząt świnie
Data publikacji 15.02.2020r.

Zespół oddechowy świń ma podłoże wieloczynnikowe i wywołuje go kilka rodzajów drobnoustrojów chorobotwórczych. Zwłaszcza w przypadku prosiąt po odsadzeniu może mieć złożony przebieg oraz długotrwałe skutki. Zwiększają się nie tylko upadki, ale zmniejsza się też efektywność wykorzystania paszy.

r e k l a m a

Najczęściej spotykane w produkcji trzody chlewnej są choroby układu oddechowego. Przebiegają zwykle z objawami kaszlu, gorączki, duszności, utraty kondycji zwierząt lub upadków świń. Śmiertelność dotyczy zwykle 8- lub 10–15-tygodniowych warchlaków. Schorzenia układu oddechowego rzadko wywoływane są tylko przez jeden czynnik chorobotwórczy. Znacznie częściej mamy w takich przypadkach do czynienia z kilkoma różnymi czynnikami zakaźnymi, które są odpowiedzialne za tzw. zespół oddechowy świń (PRDC).

Za jego występowanie mogą być odpowiedzialne zarówno wirusy, jak i bakterie. Czynniki wirusowe i Mycoplasma hyopneumoniae są uznawane za pierwotne w wystąpieniu PRDC, co oznacza, że są w stanie wywołać chorobę same, zaś pozostałe bakterie są czynnikami wtórnymi zespołu oddechowego świń, czyli potrzebują innego zakażenia, które umożliwia im ujawnienie swojej chorobotwórczości. Do rozwoju tej choroby przyczyniają się na przykład wirus zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS), cirkowirus świń typu 2 (PCV2), wirus grypy świń (SIV) oraz wiele czynników bakteryjnych.

Nie korzystne współdziałanie patogenów

Niezwykle ważną rolę w powstawaniu chorób układu oddechowego odgrywają warunki środowiskowe oddziałujące na organizm. Zwierzęta powinny być odpowiednio zagęszczone w chlewni. Kojce muszą mieć nie tylko właściwą obsadę, ale także należy je regularnie myć i dezynfekować. Najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom układu oddechowego jest zachowanie czystości w pomieszczeniach. Produkcja na niej oparta zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów.

Należy pamiętać o współdziałaniu patogenów bakteryjnych i wirusowych, co w konsekwencji może prowadzić do zaostrzenia procesu chorobowego. Większość stad świń jest zakażona co najmniej trzema bakteriami chorobotwórczymi. Najczęściej bakterie są czynnikami wtórnie wikłającymi proces chorobowy powstały przy zakażeniu wirusami czy mykoplazmami. Na przykład wrażliwość świń na Actinobacillus pleuropneumoniae zwiększa się w następstwie wcześniejszego zakażenia wirusami grypy czy zespołu rozrodczo-oddechowego...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody