StoryEditorPorady prawne

Czy radny musi wpisać dopłaty bezpośrednie do oświadczenia majątkowego?

09.12.2019., 15:12h
Czy radny gminy prowadzący gospodarstwo rolne jest zobowiązany do wpisywania w oświadczeniu majątkowym kwoty pobieranych dopłat? Odpowiadamy na pytanie Czytelnika.
Czy radny gminy prowadzący gospodarstwo rolne ma obowiązek wpisywać do oświadczenia majątkowego kwoty pobieranych dopłat, czy też nie wliczają się one do dochodu? – zapytał Czytelnik "Tygodnika Poradnika Redakcyjnego" podczas dyżuru redakcyjnego prawnika.

Na to pytanie odpowiada Alicja Moroz, prawnik redakcyjny Tygodnika Poradnika Rolniczego:

Oświadczenie to dotyczy zarówno majątku odrębnego, jak i majątku objętego małżeńską wspólnością majątkową w przypadku osób pozostających w związku małżeńskim. Powinno zawierać informacje o:

• zasobach pieniężnych, nieruchomościach, udziałach i akcjach w spółkach handlowych oraz o nabyciu od Skarbu Państwa, innej państwowej osoby prawnej, jednostek samorządu terytorialnego, ich związków, komunalnej osoby prawnej lub od związku metropolitalnego mienia, które podlegało zbyciu w drodze przetargu, a także dane o prowadzeniu działalności gospodarczej oraz dotyczące zajmowania stanowisk w spółkach handlowych;
  • dochodach osiąganych z tytułu zatrudnienia lub innej działalności zarobkowej lub zajęć, z podaniem kwot uzyskiwanych z każdego tytułu;
  • mieniu ruchomym o wartości powyżej...
Pozostało 40% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw