StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra – masło i tłuszcz mleczny drastycznie w dół

26.11.2018., 15:11h
Taniejące masło oraz wzrost ilości sprzedanych produktów mlecznych, to dwa czynniki, które charakteryzują ostatnie aukcje na nowozelandzkiej GDT. 20 listopada indeks cen produktów mlecznych spadł o 3,5%. W porównaniu do poprzedniej aukcji, masło staniało o 9,6% i tym samym spadło grubo poniżej 4 tys. dolarów. Wyceniono je zaledwie na 3637 dolarów/t.

Na wartości tracą proszki, bezwodny tłuszcz mleczny i kazeina

Ostatnio na aukcji Fonterry za podobną cenę sprzedawano ten tłuszcz mleczny we wrześniu 2016 r. Ponad 9% (o 9,4% do 4577 dolarów/t) staniał także bezwodny tłuszcz mleczny.

O 4,5% do 5067 dolarów/t straciła na wartości kazeina. Tym razem spadły także ceny proszków mlecznych. Pełne mleko w proszku staniało o 1,8% do 2599 dolarów/t, a odtłuszczone o 1,6% do 1965 dolarów/t. Zdrożały jedynie laktoza (o 1,1% do 920 dolarów/t) oraz cheddar (o 0,2% do 3252 dolarów/t).

Tym razem na GDT sprzedano prawie 43 tys. t (42 966 t) produktów mlecznych, to o 2,3% więcej niż na aukcji 6 listopada.

dr Magdalena Szymańska
(Foto. Pixabay)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 02:19