r e k l a m a

Partner serwisu

Ważne dla rolników – gdzie Polacy kupują żywność ekologiczną?

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 24.01.2021r.

Polacy coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego przeprowadziła analizy dotyczące tego, gdzie Polacy nabywają produkty eko. Tą wiedzę mogą wykorzystać rolnicy, którzy chcą sprzedawać żywność z własnego gospodarstwa.

r e k l a m a

Wiedza o żywności ekologicznej Polacy czerpią z Internetu

To w Internecie Polacy najczęściej poszukują informacji i opinii na temat produktów żywnościowych oraz gdzie je nabywać. Mimo to, zakupy najczęściej odbywają się bezpośrednio, ponieważ przed zakupem towar musi być obejrzany.

W powszechnej opinii wyrażenie typu bio-, eko- czy organic food oznaczają to samo i są stosowane zamiennie jako synonimy. Jednak w rzeczywistości pojęcia te niekoniecznie jednoznacznie oznaczają wszystkie wyroby ekologiczne, zwłaszcza na etapie ich produkcji i wpływu na środowisko. Warto zatem nieco pochylić się nad tymi kwestiami, aby czerpać w pełni z produktów korzystnych dla zdrowia.

Gdzie najczęściej Polacy kupują żywność ekologiczną?

Jak wynika z analiz SGGW, zakupy bio produktów odbywają się średnio raz w miesiącu, ale ich asortyment nadal jest wciąż ograniczony. Mimo rozrastającej się oferty w sektorze zdrowych artykułów spożywczych, zakupów tego typu drogą online dokonuje jedynie 4% badanych.

Najwięcej, bo ponad 50% konsumentów udaje się na bazar lub targ i tam dokonuje zakupu, 45% badanych trafia również do dyskontów, a 42 % do sklepów specjalistycznych (np. piekarni.). Aby nabyć eko-jedzenie zainteresowani wybierają się także do sklepów osiedlowych, gospodarstw ekologicznych lub zakupują je bezpośrednio do rolnika.  Na końcu tej listy znajdują się super- i hipermarkety.

UE chce, aby do 2030 roku co najmniej 1/4 upraw zajmowało rolnictwo ekologiczne

Sektor eko-żywności będzie się stale rozwijał. W Polsce też jest to zauważalne. Polscy konsumenci stają się coraz bardziej świadomi, odpowiedzialni i gotowi zapłacić więcej za produkt zgodny z regułami ekologicznymi.

Komisja Europejska założyła ze aż 25% upraw na obszarze UE do roku 2030 ma spełniać standardy rolnictwa ekologicznego. Zatem część rolników będzie podążać w kierunku zmian produkcji rolnej na gospodarstwo ekologiczne.
Nie tylko gospodarzy, ale także polskich konsumentów czeka dość długa droga, aby w dezinformacyjnym bałaganie na temat rolnictwa ekologicznego i żywności z nim związanej, znaleźć rzetelne informacje o zdrowej żywności czy sposobach odróżniania jej od siebie.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody