Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

6 lat temu zaczynali z 8 krowami. Właśnie wybudowali nowoczesną oborę na niemal 70 krów

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
6 lat temu zaczynali z 8 krowami. Właśnie wybudowali nowoczesną oborę na niemal 70 krów
Polskie mleko Zarządzanie stadem
Data publikacji 22.12.2021r.

Rodzinie, przyjaciołom i wszystkim zainteresowanym nowoczesnymi technologiami w produkcji mleka nie przeszkodziła ani jesienna słota, ani zimy wiatr. 20 listopada br. tłumnie bowiem zjechali do Strzebielina, w powiecie wejherowskim, do gospodarstwa Angeliki i Piotra Kobielów, by uczestniczyć w jakże ważnej dla inwestorów uroczystości otwarcia nowej obory.

r e k l a m a

Produkcja mleka okazała się jedynym opłacalnym kierunkiem produkcji zwierzęcej

Z całą pewnością można powiedzieć, że w rozwoju swojego gospodarstwa Angelika i Piotr Kobielowie idą jak burza. Kiedy 6 lat temu w ręce pani Angeliki przeszło, przekazane wówczas przez rodziców gospodarstwo, utrzymywano w nim zaledwie 8 krów i niewielkie pogłowie trzody chlewnej.

Z czasem młodzi gospodarze zdecydowali jednak, że wyspecjalizują swoje gospodarstwo w produkcji mleka, a pierwszą partię białego surowca – jak nas poinformowali – sprzedali we wrześniu 2016 roku.

Produkcja mleka była i jest jedynym opłacalnym kierunkiem produkcji zwierzęcej i – co bardzo ważne – stabilnym źródłem dochodu gospodarstwa – uargumentował wybór specjalizacji Piotr Kobiela.

Powoli w głowach młodych hodowców rodził się pomysł budowy nowej obory, by wreszcie pod koniec 2019 roku rozpocząć jej budowę.

Wcześniej odwiedzaliśmy wiele gospodarstw, spotykaliśmy się z wieloma ekspertami, by wybrać najlepszy dla siebie system utrzymania zwierząt – wspomina Angelika Kobiela. – Podpatrywaliśmy wiele różnych technologii, by ostatecznie zdecydować, iż wyposażeniem naszej obory zajmie się firma GEA, która służyła nam również profesjonalnym i bardzo obiektywnym doradztwem.

Odchody z wyłożonych gumowymi matami korytarzy spacerowych usuwać będą zgarniacze deltowe

  • Odchody z wyłożonych gumowymi matami korytarzy spacerowych usuwać będą zgarniacze deltowe

Obiekt wyposażono w dwie stacje paszowe

  • Obiekt wyposażono w dwie stacje paszowe

Priorytet – komfort krów

Jaki efekt tych przygotowań mogli podziwiać przybyli na uroczystość otwarcia goście? Jest nim nowoczesna, wolnostanowiskowa obora o wymiarach 21,5x36 m. Budynek posiada lekką stalową konstrukcję nośną z dwoma rzędami słupów podporowych. Ściany boczne wymurowano do wysokości 1,4 m i zwieńczono systemem kurtyn. Szeroki, łukowy świetlik kalenicowy zapewnia doskonałe doświetlenie obiektu.

Na wyjątkową uwagę zasługuje też zastosowanie świetlika w hali udojowej, który zapewnia nie tylko dużą ilość światła, ale także doskonałą wentylację.

Obora przeznaczona jest wyłącznie dla krów mlecznych, których maksymalna obsada może wynieść 68 sztuk, stąd szeroki na 5 m korytarz paszowy zlokalizowano pod jedną ze ścian bocznych.

W części legowiskowej obiektu zaplanowano 3 rzędy boksów legowiskowych z dwoma korytarzami spacerowymi. Zwierzęta odpoczywać będą w nich na słomie, a same stanowiska wyposażone zostały w wygrodzenia typu 2D Optima, które są doskonałym rozwiązaniem do legowisk zagłębionych, a na takie właśnie zdecydowali się inwestorzy ze Strzebielina. Odchody z części spacerowej usuwane będą za pomocą zgarniaczy deltowych.

Aparaty udojowe z kolektorami mlecznym i IQ, które podzielone są na cztery komory, umożliwiają dój każdej ćwiartki oddzielnie. Takie rozwiązanie eliminuje ryzyko krzyżowego przeniesienia chorobotwórczych bakterii ze strzyka na strzyk

  • Aparaty udojowe z kolektorami mlecznym i IQ, które podzielone są na cztery komory, umożliwiają dój każdej ćwiartki oddzielnie. Takie rozwiązanie eliminuje ryzyko krzyżowego przeniesienia chorobotwórczych bakterii ze strzyka na strzyk


W trosce o jak najlepszy komfort i zdrowie krów, które w wolnostanowiskowym systemie utrzymania potrafią przejść w ciągu dobry nawet kilka kilometrów, hodowcy postanowili zainwestować w gumowe maty, którymi wyłożono korytarze spacerowe oraz poczekalnię.

Dosłownie w ostatniej chwili zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie, które nie tylko jest przyjazne dla racic, ale skutecznie ograniczać będzie ryzyko poślizgnięcia się krów czy powstawania urazów – wyjaśnił Piotr Kobiela.

Mleczne stado korzystać będzie także z szerokich, podgrzewanych poideł z tworzywa Watermaster oraz czochradeł L-Brush, które przystosowane są do jednoczesnego czochrania pleców i boków krów.

Czochradła L-Brush pozwalają na jednoczesne czochranie pleców i boków krów

  • Czochradła L-Brush pozwalają na jednoczesne czochranie pleców i boków krów

Bardzo jasna, lekka i przestrzenna obora z szerokim świetlikiem kalenicowym zapewnia utrzymywanym w niej krowom jak najwyższy komfort

  • Bardzo jasna, lekka i przestrzenna obora z szerokim świetlikiem kalenicowym zapewnia utrzymywanym w niej krowom jak najwyższy komfort

Z tych wszystkich dogodności – jak na razie – korzystać będzie 39 krów mlecznych, bo takie pogłowie utrzymują państwo Kobiela.


Założyliśmy, iż pełna obsada obiektu nastąpi w czasie najbliższych 4–5 miesięcy – poinformowała pani Angelika dodając, iż lada dzień do gospodarstwa trafić mają zakupione od znajomego hodowcy cielne jałowice. Dalsze zwiększanie pogłowia odbywać się będzie już w oparciu o własny materiał hodowlany, którego bazą jest 50 sztuk młodzieży.

Serce każdej obory – dojarnia

Angelika i Piotr Kobielowie zainwestowali w komfortową halę udojową typu rybia ość 2x7 stanowisk Euroclass 1200. Hala wyposażona jest w jednostkę sterującą DemaTron 70, pozwalającą na kontrolę i monitoring procesu doju. System dostarcza m.in. precyzyjnej informacji o ilości udojonego mleka od każdej krowy oraz pozwala ściągać aparaty udojowe. Pozyskany surowiec przechowywany będzie w schładzalniku o pojemności 3100 l.

Wszystkie dane z hali udojowej przekazywane będą do systemu zarządzania stadem DairyPlan C21, którego najważniejszymi elementami – obok oczywiście zarządzania mlekiem – jest identyfikacja poszczególnych krów w stadzie, automatyczne żywienie oraz wykrywanie rui.

Wróćmy jednak do samych aparatów udojowych, od jakości których w dużej mierze zależy jakość pozyskiwanego mleka. Firma GEA oferuje tutaj aparaty z kolektorami mlecznym IQ, które podzielone są na cztery komory, umożliwiając tym samym dój każdej ćwiartki oddzielnie. Mleko z każdej ćwiartki trafia do oddzielnego pojemnika, przez co nie występuje ryzyko krzyżowego przeniesienia chorobotwórczych bakterii z jednego strzyka na drugi. Ogromnym atutem aparatu udojowego jest rozwiązanie, które zapobiega zasysaniu powietrza. Przez aparat przepływa bowiem bardzo mała ilość powietrza, a zatem, ryzyko wciągania zanieczyszczeń do instalacji podczas zakładania aparatu jest zminimalizowane. Również podczas zrzucania kubka udojowego zanieczyszczenia nie są zasysane, gdyż dzięki zaworowi kulkowemu zasysanie powietrza indywidualnie w danym kubku udojowym zostaje natychmiast odcięte. Instalacja posiada także bardzo skuteczny system automatycznego dippingu strzyków, ograniczający ryzyko zakażenia, a także automatyczną dezynfekcję aparatu udojowego.

System żywienia, jaki dla swojego stada wybrali państwo Kobielowie, oparty będzie na dawce PMR oraz dwóch zamontowanych w oborze stacjach paszowych. Państwo Kobielowie zdecydowali się także na wyposażenie obiektu w robot do podgarniania paszy na stole paszowym FRone. Jak bowiem zgodnie przyznali, dostęp do świeżej, wysokiej jakości paszy przez całą dobę będzie jednym z elementów zmierzających do wzrostu produkcji mleka od krowy.

Hodowcy ze Strzebielina wiele już zrobili, ale – jak twierdzą – jeszcze więcej przed nimi. Zbudowali oborę o wysokim standardzie, zapewniającą zwierzętom dobrostan i wszystkie potrzeby wysokowydajnego stada.

I właśnie uzyskanie wysokoprodukcyjnego stada jest teraz dla nas najważniejszym zadaniem – podkreślił na koniec Piotr Kobiela.

Angelika i Piotr Kobielowie (na zdjęciu z dziećmi: córką Amelią i synem Gabrielem) prowadzą na Kaszubach, w miejscowości Strzebielino (gm. Łęczyce) gospodarstwo o areale 70 ha. Obecnie utrzymują stado bydła liczące 89 sztuk, w tym 39 krów mlecznych. Hodowcy są dostawami Strzeleckiej Spółdzielni Producentów Mleka w Strzelcach Krajeńskich, do której sprzedają – jak na razie – około 20 tysięcy litrów mleka miesięcznie.

  • Angelika i Piotr Kobielowie (na zdjęciu z dziećmi: córką Amelią i synem Gabrielem) prowadzą na Kaszubach, w miejscowości Strzebielino (gm. Łęczyce) gospodarstwo o areale 70 ha. Obecnie utrzymują stado bydła liczące 89 sztuk, w tym 39 krów mlecznych. Hodowcy są dostawami Strzeleckiej Spółdzielni Producentów Mleka w Strzelcach Krajeńskich, do której sprzedają – jak na razie – około 20 tysięcy litrów mleka miesięcznie.


Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 51/2021 na str. 84. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody