r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Choroby racic u krów – przyczyny, diagnostyka i zapobieganie

Polskie mleko choroby krów
Data publikacji 21.01.2020r.

Kulawizny to 3, po problemach z mastitis i rozrodem, poważna przyczyna brakowania krów mlecznych. Z powodu chorób racic brakowanie w stadach wynosi od 10 do 15%. I chociaż dane mówią same za siebie, to nadal kulawizny często nie są właściwie rozpoznane i diagnozowane, a wielu hodowców nie docenia konsekwencji schorzeń nóg i racic oraz ich wpływu na wyniki finansowe w produkcji mleka.

r e k l a m a

Najważniejszymi konsekwencjami występowania kulawizn są: spadek ilości mleka z powodu bólu i ogólnej infekcji organizmu; problemy z rozrodem; wzrost ryzyka i częstotliwości mastitis; zwiększone brakowanie; niechęć krów do poruszania się po oborze; rzadsze pobieranie paszy i wody oraz zbyt długie okresy leżenia na stanowisku – mówiła podczas wykładu Anna Taźbierska z firmy DeLaval, podczas seminarium dla hodowców, jakie firma zorganizowała w listopadzie ubiegłego roku w Grudusku.

Ryzyko infekcji w trakcie leżenia

Wiadomo jest, że w pozycji leżącej wymię jest bardzo blisko racic, a występujące na nich duże ilości groźnych patogenów są potencjalnie bardzo ryzykowne dla wymienia, mogąc powodować jego infekcje. Gdy krowa zbyt długo leży, to ryzyko zainfekowania gruczołu dodatkowo wzrasta. Szczególnie niebezpieczna jest sytuacja, gdy tuż po zakończonym doju krowa kładzie się, a strzyk jest otwarty przez 20–30 minut. W tym czasie wszelkie patogeny bez problemu mogą wniknąć do wymienia.

Wśród przyczyn pojawienia się w stadzie problemów z racicami wymienia się wielkość stada. Gdy w oborze jest zbyt duże zagęszczenie krów, to mamy problem ze stresem, swobodnym dostępem do paszy oraz legowisk. Ogromny wpływ na stan racic ma oczywiście środowisko obory, wilgotność i typ powierzchni, po której poruszają się zwierzęta. Wilgoć ma bardzo negatywny wpływ na racice, gdyż sprzyja namnażaniu się bakterii. Ponadto spłukiwanie korytarzy spacerowych może powodować roznoszenie infekcji. Kolejną przyczyną kulawizn może być też korekcja racic. Zbyt rzadka lub nieprofesjonalna korekcja, która np. nie zaczyna się od dezynfekcji jest wielkim błędem...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody