Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Czy istnieje przepis na belę idealną?

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
Czy istnieje przepis na belę idealną?
Polskie mleko Porady
Data publikacji 16.06.2021r.

Czy istnieje przepis na stworzenie optymalnej beli z lucerny i traw, a jeśli tak – jakie są jej parametry? To główne pytanie, które w projekcie Idealna Bela stawiają specjaliści z firm Barenbrug, Claas, Corteva i De Heus.

r e k l a m a

Program Krowie na Zdrowie: znaleźć przepis na belę idealną

Eksperci z programu „Krowie na Zdrowie”, we współpracy z Gospodarstwem Majątek Ziemski Stary Jaworów SA zainaugurowali w minionym miesiącu, prawdopodobnie pierwszy w Polsce projekt, którego celem jest znalezienie przepisu na idealną belę.

Projekt przeprowadzono na użytkach zielonych należących do Gospodarstwa Majątek Ziemski Stary Jaworów SA w Milikowicach (woj. dolnośląskie). Zmiennymi, które mają wyłonić belę idealną oraz którymi operowano podczas przygotowywania balotów, były między innymi:
  • Parametry prasy zwijającej – liczba noży, ciśnienie prasowania, liczba owinięć balotu, materiał do owijania (siatka, folia), poziom napięcia folii na owijarce.
  • Rodzaj zbieranego materiału – lucerna, mieszanki traw pastewnych. Termin i faza pokosu.
  • Zakiszanie – rodzaj i przeznaczenie środka do zakiszania zielonek. Jakość balotu z zakiszonego materiału w porównaniu z balotem wykonanym bez zakiszania.
  • Skarmianie – wartość pokarmowa dla bydła. Ocena przygotowanego materiału z punktu widzenia profesjonalistów ds. żywienia zwierząt.


Bele będą poddane badanom laboratoryjnym

r e k l a m a

Zbiór sianokiszonki wykonano prasą stałokomorową z owijarką Claas Rollant 455 Uniwrap. Zbierany materiał stanowiła lucerna odmiany Yellow Jacket od firmy Barenbrug oraz mieszanki traw pastewnych. Do zakiszania zielonek użyto dwóch inokulantów Pioneer®, 11 G22 oraz 11 GFT. Przygotowanym w ten sposób balotom przyporządkowano różne kolory, odpowiednio dla każdej z czterech grup bel, które zostaną poddane badaniom laboratoryjnym. Podczas prac na użytkach zielonych ekspertom towarzyszyła ekipa filmowa dokumentująca przebieg projektu.

Zebrany materiał po 12 tygodniach zostanie poddany badaniom laboratoryjnym, których celem będzie analiza jakości przygotowanych kiszonek. Laboranci wskażą także, które z przyjętych w projekcie zmiennych miały największy wpływ na końcowy wynik oceny jakości balotów. Rezultaty zostaną skonsultowane ze środowiskiem uniwersyteckim.

Jak zdefiniować Idealną Belę? Odpowiedź na to pytanie uzyskana zostanie już niebawem, o czym oczywiście informować będziemy na łamach naszego tygodnika.

Oprac. Beata Dąbrowska
Za inform. „Krowie na zdrowie”

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody