StoryEditorŻywienie krów

Czym charakteryzuje się kiszonka z kukurydzy otrzymana dzięki technologii Schredlage?

09.12.2020., 14:12h
O tym jak ogromny wpływ na wydajność mleczną krów ma żywienie nie trzeba przekonywać producentów mleka. W bieżącym roku w gospodarstwie Romana Więcierza do sporządzania kiszonki z kukurydzy po raz pierwszy wykorzystano sieczkarnię wyposażoną w technologię SHREDLAGE®. Pozwala ona na intensywny rozpad materiału i wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki, co poprawia strukturę kiszonki w żwaczu krowy.

Obora na ponad 100 sztuk bydła

Nasze gospodarstwo powstało na bazie wykupionej w 1996 r. Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Budziskach, gdzie funkcjonowała uwięziowa obora na 110 sztuk bydła. W kolejnych latach wybudowaliśmy cielętnik, jałownik, porodówkę, a w 2015 r. nową oborę. Tempo jej budowy było imponujące ponieważ 20 marca wbijaliśmy pierwsze słupki pod oborę, a 14 listopada – w dniu moich urodzin – odbyło się oficjalne otwarcie. 4 grudnia weszły do niej pierwsze sztuki – na wstępie informuje Roman Więcierz.

Dlaczego nie roboty?

Oborę, o wymiarach 69,5 m na 39,5 m i wysokości 11,8 m, wybudowała niemiecka firma Wolf System. Jest to budynek o drewniano-stalowej konstrukcji, w którym wydzielono 275 legowisk. Oborę przedziela korytarz paszowy o szerokości 5,4 m, została ona wyposażona m.in. w czochradła, poidła, podgarniacze obornika, wentylatory. Dój odbywa się na hali udojowej typu bok w bok 2x12.

Hodowca zapytany dlaczego do doju wykorzystywana jest hala udojowa, a nie roboty udojowe odpowiedział:

Robot „obsługuje” od 68 do 73 sztuk, musielibyśmy zatem kupić 4 urządzenia i obecnie planować zakup kolejnego. Obawialiśmy s...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 09:51