Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego jod jest tak ważny dla krów?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 15.03.2021r.

Jod jest niezbędnym pierwiastkiem warunkującym zdrowie, produkcję mleka i rozmnażanie krów mlecznych. W dawkach paszowych występuje w postaci jodków i różnych połączeń organicznych, które prawie w całości rozkładane są w żwaczu, a wchłaniane w jelicie cienkim.

r e k l a m a

Jod - ważny pierwiastek w diecie krów mlecznych

Jod pobrany w dawce jest bardzo łatwo i prawie całkowicie wchłaniany do krwi, przy czym 8–10% wydalane jest z mlekiem.

Według NRC (2001) w suchej masie dawki pokarmowej dla krowy mlecznej, w okresie laktacji powinno znajdować się 0,4–0,6 mg jodu, co daje około 12 mg jodu/dzień, a w zasuszeniu 6 mg/dzień.

Do komórek tarczycy jod dostaje się dzięki działaniu pompy jodowej. Tam utleniany jest do formy obojętnej i w tej formie jest magazynowany oraz stopniowo wbudowywany do hormonów tarczycy, które są odpowiedzialne za przemiany energetyczne i szybkie przemiany materii. Hormony tarczycy występują w połączeniach z białkami, z których są wolno uwalniane do krwi obwodowej. Wchłanianie jest uzależnione od poziomu witaminy A, selenu i żelaza. Stopień odkładania jodu w tarczycy u krów jest zmienny i zależy od zawartości w paszy, a także od okresu ciąży i laktacji. Należy dodać, że w ostatnim okresie ciąży duże ilości tego pierwiastka przenikają do płodu, który wykazuje duże zapotrzebowanie na jod. Tyroksyna wytwarzana w płodzie jest niezbędna do organogenezy oraz jego wzrostu. Ponadto mikroelement ten jest niezbędny do prawidłowości procesów termoregulacyjnych organizmu, wzrostu i rozwoju narządów, syntezy białka. Jod jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla przemiany energii, prawidłowego przebiegu procesów reprodukcji, produkcji mleka.

Jak dochodzi do niedoboru jodu u krów? Jak się on objawia?

r e k l a m a

Do niedoboru jodu może dochodzić u krów mlecznych na skutek braku tego pierwiastka w glebie i roślinach. Niedobór może być spowodowany również dużą podażą śruty rzepakowej i sojowej.

Niedobór jodu w organizmie może prowadzić do niewydolności tarczycy, co objawia się nadmiernym wzrostem gruczołu (wole); zgrubieniem skóry i tkanki podskórnej w okolicy krtani, zahamowaniem produkcji mlecznej; zaburzeniami układu rozrodczego; wydłużeniem okresu międzyciążowego i międzywycieleniowego; nieregularnymi i osłabionymi rujami oraz trudnościami w zapłodnieniu, zwiększoną śmiertelnością zarodków, poronieniami, przy czym cielęta cechują się rozległymi wyłysieniami na skórze.

Ponadto niedobory jodu mogą być przyczyną zatrzymania łożyska, częściej występującego zapalenia wymienia i zwiększonej liczby komórek somatycznych, jak również schorzeń racic, gnicia rogu racicowego i wypadania sierści.

Prof. dr hab Adam Traczykowski
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody